Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH izvijestio je da su potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom u FBiH, dvoje je iz Gruda, jedan iz Širokog Brijega i jedan iz Čitluka.

“Broj testiranih u odnosu na posljednji izvještaj od 10 sati jutro je da suod 8 uzetih uzoraka, 4 osobe pozitivne na Covid 19, dvoje je iz Gruda, jedan iz Širokog Brijega i jedan iz Čitluka, rekao je Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH na pres konferenciji Kriznog štaba Vlade FBiH u Sarajevu.

“Do danas je u FBiH testirano 525 osoba,a koronavirus potvrđen je kod 66 pacijenta: u HNK 27, ZHK – 10, KS- 9, ZDK-8, USK -6 BPK-4 , Posavski-1 SBK-1 Tuklanskom kanton i Kantonu Livno nemaju pozitivnih slučajeva, rekao je Pehar.

Dodao je kako su tri potvrđena smrtna ishoda , jedan u Bihaću, jedan u Konjicu i jedan u Sarajevu.

“Preko 32 000 osoba jepod zdravstvenim nadzorom i očekujemo povećavanje tog broja”, rekao je Pehar.

Još jednom je pozvao sugrađane na odgovorno ponašanje i striktno poštivanje mjera samoizolacije.

Načelnik FŠCZ Fahrudin Solak rekao je kako je ovaj štab donio nekoliko naredbi:

Donijeli smo odgovarajuće naredbe, prije svega za lica koja sutra očekujemo letom iz Rima, za koje je organiziran čarter let. Svi nadležni koji preuzimaju putnike dobili su striktne naredbe i putnici idu u karantin. Federalni Zavod za javno zdravstvo i druga zdravstvena tijala poduzeće aktivnosti iz svoje nadležnosti, rekao je Solak.

Naredbom Štaba od Međunarodnog aerodroma Sarajevo traži se da poduzme sve higijensko-epidemiološke mjere dezinfekcije prtljaga odmah nakon istovara iz aviona, a od Granične policije BiH da poduzme sve mjere iz svoje nadležnosti da bi se obezbijedilo što kraće zadržavanje putnika na aerodromu, uz poštivanje svih preventivnih mjera i mjera dezinfekcije.

Federalna uprava civilne zaštite je zadužena da obezbijedi prevoz putnika i prtljaga nakon završene procedure na aerodromu do mjesta određenog za karantin.

Direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Vlatka Martinović poručila je da je snabdijevanje lijekovima ista kao i prije pojave koronavirusa.

Naglasila je da je Zavod prije pojave poduzeo određene mjere, kontaktirao sve svoje dobavljače i zatražio nabavku određenih zaliha lijekova.

– Opskrba lijekova iz nadležnosti Fonda solidarnosti FBiH ide kontinuirano i ista je kao i prije pojave koronavirusa u BiH – naglasila je Martinović na konferenciji za medije.

Kazala je da je Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja u kontaktu sa pacijentima koji su na liječenju u klinikama van države.

– Njihovo liječenje se odvija po protokolima tih klinika – rekla je Martinović.

Pozvala je građane da budu solidarni, odgovorni i smireni.