Stanovnici Sanskog Mosta protive se izgradnji Termoelektrane Kamengrad. Mještani Sanskog mosta još ranije su upozoravali na štetnost izgradnje ove termoelektrane i svojim argumentima su zaustavili ovaj projekat. Međutim, ove aktivnosti su nakon više od godinu dana ponovo pokrenute.

Kineska kompanija i preduzeće “Lager” iz Posušja poslali su opštinskim vlastima u Sanskom Mostu pismo namjere kojim iskazuju interes za izgradnju termoelektrane na području ove opštine.

Foto: Alem Dedić/BHRT

Navodi se kako je riječ o potencijalnoj investiciji od 2,3 milijarde maraka, te da bi to bila najveća investicija u energetski sektor na području cijele jugoistočne Evrope.

U pismu se kaže kako je glavni investitor projekta jedan od vodećih međunarodnih konglomerata za energetski inženjering, te poznati brend u industriji energetike u Kini i širom svijeta.

Njihov partner u projektu je kompanija “Lager”, regionalni lider u prodaji građevinskih strojeva i rudarske opreme, koja je i nosilac koncesionog prava na eksploataciju uglja s ugljenokopa Zlauša, pored Sanskog Mosta.

Navodi se kako je urađena studija finansijske isplativosti prema kojoj je planirana izgradnja termoelektrane Kamengrad kapaciteta dva bloka po 350 megavata snage. Procjene su kako rezerve mrkog uglja na širem području Sanskog Mosta iznose oko 400 miliona tona.

Navodi se kako je Vlada FBiH prije tri godina donijela odluku o izgradnji termoelektrane Kamengrad kao strateškog projekta u oblasti elektroenergetskog sektora.

Pored navedene lokacije u selu Kamengrad, kao potencijalno mjesto za izgradnju razmatra se i lokacija Stupa, u blizini Starog Majdana. Termoelektrana bi zapošljavala 130 radnika u operativnom dijelu, a u sektoru održavanja i administracije još oko 125 osoba, te bi ukupan broj zaposlenih bio 255 radnika.

U procesu izgradnje kompleksa angažovalo bi se desetostruko više radnika, što bi donijelo socijalne i ekonomske benefite za lokalnu zajednicu.

Što se tiče pitanja emisije štetnih plinova, investitor garantira ugradnju tehnologije koja će ispunjavati najviše svjetske ekološke standarde.