U okviru projekta Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG) danas će u Sarajevu biti održana prezentacija studije „Analiza potrebnih vještina za softversku industriju“.

Analiza potrebnih vještina za softversku industriju, rađena u saradnji sa Bit Alijansom tokom prethodne godine u okviru projekta Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG), koji finansira Vlada Kraljevine Norveške, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH, pokazala je da IKT sektoru nedostaje kvalitetne radne snage.

“Prema podacima prikupljenim u studiji, od prosječno 926 otvorenih pozicija za IT specijaliste na godišnjem nivou, njih 388 ne može biti popunjeno. U većini slučajeva, kao razlog se navodi nepostojanje kandidata s odgovarajućim znanjima i vještinama”, saopćeno je iz UNDP-a.

U saopćenju se navodi da će prezentacija studije ponuditi konkretne mjere za prevazilaženje izazova s kojima se IKT sektor, ali i obrazovni sistem u BiH, suočavaju.

Kako je predviđeno, uvodna obraćanja imat će rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera, ambasador Kraljevine Norveške u BiH Olav Reinertsen, te ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.