Stotine maloljetnika ubijeni su u genocidu počinjenom nad muškarcima i dječacima u Srebrenici u julu 1995. godine. Većina je ubijena dok je pokušavala preko šume doći do slobodne teritorije. Azmir Osmanović je najmlađa žrtva čiji posmrtni ostaci će biti ukopani 11. jula na kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Azmir Osmanović je imao samo 16 godina kada je ubijen. Njegov brat Azir prisjeća se trenutka kada se razvdojio od svoga brata.

AZIR OSMANOVIĆ

Brat se kod te prve zasjede na Kameničkom brdu se izgubio od oca, lutao je po šumama, pronašao grupu dječaka koji su s njim išli u srednju školu, lutali su šumama, mislili da idu u pravcu Tuzle, a ustvari vratili se nazad, upali u minsko polje i moj brat je tu poginuo.

Posmrtni ostaci Azirovog brata pronađeni su na lokaciji Poljanci.

AZIR OSMANOVIĆ

Pronađena je samo lobanja i to i ona nekompletna, u augustu 2018. godine. Ja sam odlučio da ukopam tu lobanju iz razloga što znam da će se bilo šta teško naći, da bar imam mjesto mezar gdje mogu proučiti fatihu.

Trenutak kada su pronađeni posmrtni njegovog brata, pamtiće kao jedan od najtežih u životu.

AZIR OSMANOVIĆ

Vjerujte da mi je bilo teško isto kao da je tog dana moj brat ubijen, jednostavno prošao sam u životu sve, propatio i proživo puno toga a to mi je bio jedan od većih stresova posebno u zadnje vrijeme.
Transcript

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari 11. jula biće ukopani posmrtni ostaci devetnaest žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici. Konačan smiraj ove godine će pronaći još jedan maloljetnik, sedamnaestogodišnji Fikret Kiverić.