Sjedinjene Američke Države (SAD) saopštile su da su se dogovorile da učestvuju u indirektnim nuklearnim pregovorima koji počinju sljedeće nedelje sa Iranom.

Portparol State Departmenta Ned Price naveo je da zasada neće biti nikakvih direktnih razgovora sa Iranom, te da će se SAD umjesto angažovati u razgovorima sa “evropskim, ruskim i kineskim partnerima”.

“Ti razgovori će biti fokusirani na identifikaciju pitanja koja su povezana sa međusobnim povratkom u sklad sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godine”, rekao je Price.

Diplomatija će biti usredsređena na radne grupe koje će formirati EU sa ostalim učesnicima u Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA), uključujući Iran.

“Primarna pitanja o kojima će se razgovarati su nuklearni koraci koje bi Iran trebalo da preduzme da bi se vratio u skladu sa uslovima JCPOA i koraci za ublažavanje sankcija koje bi Sjedinjene Američke Države morale da preduzmu da bi se vratili u usklađenost”, rekao je Price.

Iako administracija Joea Bidena trenutno ne predviđa održavanje bilo kakvih direktnih razgovora sa Iranom, Price je rekao da SAD “ostaju otvorene za tu ideju”.