Zbog pandemije koronavirusa, prihodi “Željeznica Republike Srpske” su umanjeni za 16 odsto. Iz ŽRS kažu da je razlog obustava putničkog saobraćaja koja traje već dva mjeseca, kao i smanjen transport robe.

Uprkos tome, kako su rekli, ŽRS su u finalnoj fazi restrukturisanja sa pozitivnim nivoom poslovanja.

Vršilac dužnosti generalnog direktora ovog preduzeća Slavko Gligorićje naveo da je održan kontinuitet robnog transporta iako su prihodi po tom osnovu za 1.700.000 KM manji u odnosu na isti period prošle godine.

On je ukazao da je efekat povećanja robnog transporta usljed zatvaranja drumskog bio kratak, nakon što su zbog preventivnih mjera u borbi sa koronavirusom počele da se zatvaraju granice, protok robe bio otežan, a privredni subjekti radili smanjenim kapacitetom.

Gligorić je naveo da se najviše prevozi željezna ruda iz Omarske za Željezaru u Zenici, te da su tokom prva četiri mjeseca prevezli planirane šestomjesečne količine.

“Ostala roba je prisutna, imamo još žitarice, šećer, koks, glinicu…”, dodao je Gligorić.

Kako je rekao, nije pretjerano zadovoljan dinamikom prevoza.

Gligorić je istakao da se očekuju instrukcije Republičkog štaba za vanredne situacije za otpočinjanje putničkog prevoza, za koji kaže da i u normalnim uslovima nije bio na visokom nivou.

“Mi, ipak, radimo sa kapacitetom od 70 odsto angažovane radne snage zbog brige za zdravlje radnika”, napomenuo je Gligorić.

On je najavio da se nastavlja konkursna procedura za prijem 57 radnika za zanimanja mašinovođa, eletromehaničar, elektrotehničar, pružni radnik, bravar, manevrista, te saobraćajno osoblje.