Vlada Republike Srpske prihvatila je na današnjoj vanrednoj sjednici Prijedlog uredbe sa zakonskom snagom o Fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

Vlada je uputila prijedlog ove uredbe predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović da u skladu sa ustavnim ovlašćenjima donese uredbu sa zakonskom snagom o Fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

Ovom uredbom sa zakonskom snagom uređuje se status, djelatnost i organizacija Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske, izvori sredstava, upravljanje i raspolaganje namjenskim sredstvima, uspostavljanje jedinstvenog registra štete i način sanacije štete, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Razlozi za donošenje ove uredbe sa zakonskom snagom sadržani su u potrebi reaktiviranja djelatnosti Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske s obzirom na to da je sprovođenje mjera za sprečavanje širenja virusa korona na teritoriji Republike Srpske dovelo do poteškoća koje u poslovanju imaju privredni subjekti.

Vlada je usvojila Informaciju o obezbjeđenju sredstava za Fond solidarnosti s ciljem sprovođenja mjera za sprečavanje širenja virusa korona i ublažavanja posljedica na privredu i stanovništvo.

Ministarstvu finansija dato je zaduženje da iz budžeta Republike Srpske za 2020. godinu, s ciljem sprovođenja navedenih mjera, obezbijedi 50 miliona KM i doznači ih na račun Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske.