U okviru Inicijative ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope – SEDM (South East Europe Defence Ministerial meeting) danas je održana video-konferencija, na kojoj je iz sjedišta Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine u Sarajevu učestvovao i zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić.

Konferencija je organizovana od kopredsjedavajućih SEDM-a – Republike Albanije i Republike Grčke, a učesnici konferencije bili su predstavnici ministarstava odbrane članica ove regionalne inicijative.

Učesnici sastanka su još jednom naglasili značaj SEDM-a, kao regionalnog foruma koji je fokusiran na poboljšavanje dobrosusjedskih odnosa, povećanje regionalne sigurnosti i razvijanju regionalnih mehanizama za upravljanje krizama.

Na kraju sastanka usaglašena je i prihvaćena „Zajednička izjava“ ministara odbrane zemalja članica SEDM-a.

Inicijativa ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope SEDM (South-Eastern Europe Defence Ministerial) se održava od 1996. godine.

Zemlje članice SEDM-a su Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Grčka, Italija, Crna Gora, Rumunija, Slovenija, Srbija, Turska, Ukrajina, Sjedinjene Američke Države i Gruzija, dok status posmatrača ima Moldavija.

Sastanci SEDM-a na nivou ministara odbrane i zamjenika načelnika generalštabova oružanih snaga zemalja članica održavaju se jednom godišnje.

Cilj zajedničkih aktivnosti je da se promoviše regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi, jačanje regionalnih kapaciteta obrane i zajedničkih aktivnosti kroz određene projekte unutar ove inicijative, kao i uspostavljanja veza za olakšavanje integracije u evroatlantske institucije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.