Na današnji dan prije 22 godine počelo je NATO bombardovanje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kojem je, za 11 nedjelja, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i pravni stručnjaci nazvali ilegalnom agresijom, uslijedila je poslije neuspešnih pregovora o rješenju krize na Kosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje SR Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, a uslijedilo je povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Po podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo 230.000 Srba i Roma, a vratilo se 800.000 izbjeglih Albanaca.

Godišnjica početka napada biće danas obilježena nizom manifestacija posvećenih poginulima i polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenike.

Centralna manifestacija, “Dan sjećanja na stradale u NATO agresiji”, biće u Kombank dvorani u Beogradu, prisustvovaće i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vojni sindikat Srbije i Institut za srpsku kulturu održaće međunarodni naučni skup “NATO agresija na SRJ” na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Na spomenik djeci stradaloj tokom NATO bombardovanja u beogradskom parku Tašmajdan vijence će poliožiti ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i zamjenik gradonačelnika Goran Vesić.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položiće u tom parku vijenac na spomenik “Zašto”, poginulim radnicima Radio-televizije Srbije (RTS).