Prijedlog budžeta za 2021. godinu koji iznosi 974.200.500 KM, biće razmatran po hitnom postupku na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je upravo počela. Poslanici će po hitnoj proceduri razmatrati i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta KS za 2021. godine.

Šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Mahir Dević oštro se usprotivio usvajanju budžeta po hitnoj proceduri, istaknuvši da je procedura za donošenje budžeta vrlo jasno definisana te da ne postoji kolegij koji može na takav način predložiti budžet.

Predložio je da se danas na sjednici razmatra nacrt, a ne prijedlog budžeta i da se javna rasprava skrati na sedam dana umjesto 15 dana, što je skupštinska većina odbila.

Takođe, poslanik SDA Mirza Čelik tražio je da se Prijedlog budžeta ne razmatra po hitnoj proceduri kako bi se održala javna rasprava.

Poslanici Skupštine danas će razmatrati i Prijedlog rezolucije o prevenciji i suzbijanju uznemiravanja na osnovu pola i seksualnog uznemiravanja i nasilja u Kantonu Sarajevo kojeg je predložio Klub poslanika Naše stranke.

Poslanik SDA Haris Zahiragić predložio je inicijativu da se sjednice Skupštine KS održavaju uživo, ali skupštinska većina je odbila i taj prijedlog. Istakao je kako će, ukoliko ta inicijativa ne bude podržana, kolege iz Kluba SDA predložiti da se poslanicima smanji plata za 50 odsto dok se radi onlajn.