U Bosni i Hercegovini na snazi je narandžasti meteoalarm, koji podrazumijeva opasnost za ljude i materijalna dobra. Večeras i u naredna dva dana moguće su obilnije padavine i nove bujične poplave. U slivu rijeke Bosne očekuje se znatan rast vodostaja. U Doboju i Modriči prognozira se dostizanje kote redovne odbrane od poplave, a vrh poplavnog talasa očekuje se sa ponedjeljka na utorak. Dobra vijest je da ne postoji opasnost od velikih poplava koje su pogodile zapadnu Evropu ili kakve su bile u Bosni i Hercegovini 2014. godine.

Opasnost od novih bujičnih poplava u Bosni i Hercegovini potrajaće do utorka. Snažno nevrijeme pogodilo je sinoć Modriču, gdje je palo 90 litara kiše po metru kvadratnom. Meteorolozi upozoravaju na opasnost od bujičnih poplava koje za nekoliko časova mogu napraviti ogromne štete.

IGOR KOVAČIĆ, meteorolog Republičkog hidrometorološkog zavoda Republike Srpske

„I nedjelja i ponedjeljak donose vrlo obilne padavine u rejonu sjevera, preko 50 litara po metru kvadratnom. Od utorka će doći do smirivanja vremenskih prilika i vraćanja ljetnog vremena, ali ne onako ekstremnog sa vrućinama kakve smo imali u prethodnom periodu“.

BAKIR KRAJINOVIĆ, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu

„I u narednom periodu na snazi je narandžasto upozerenje za bujične poplave i poplave u gradskim centrima. To su poplave bujičnog karaktera gdje se mali vodotoci, potoci i rijeke izlijevaju vrlo brzo i prave probleme, ali i vrlo brzo prođu. Ne kao one u zapadnoj Evropi ili iz 2014.“

Ni Federalna ni Republička uprava civilne zaštite RS za sada nisu imale potrebe da intervenišu. Bilo je poplavljenih saobraćajnica, ali ne i prijavljene štete, na stambenim pomoćnim i infrastrukturnim objektima, kaže direktor Federalne uprave civilne zaštite. Njegov kolega iz Republike Srpske kaže da je, osim Modriče, u nešto manjem obimu nevrijeme pogodilo Prijedor, Višegrad, sliv rijeke Save, Gradišku i Srbac.

ENES MEMIĆ, direktor Federalne uprave civilne zaštite

„Određenih problema je juče bilo u opštini Zavidovići, Žepče, Vitez i Visoko zbog povećanih kišnih padavina gdje je u kratkom periodu bilo poplavljenih saobraćajnica, ali nije bilo drugih ugrožavanja. Svi su u pripravnosti i u slučaju potrebe pravovremeno ćemo reagovati na terenu.“

MILAN NOVITOVIĆ, direktor Republičke uprave civilne zaštite RS

„Pripadnici PUCZ su od sinoc stavljeni u pripravnost. Naš tim za pumpe visokog kapaciteta je stavljen u pripravnost i u slučaju potrebe mogao je djelovati u Modriči. Sistem počinje od građana prevencijom, a ne odgovorom i lokalne zajednice moraju imati prvi odgovor.“

Republika Srpska je u protekloj deceniji uložila 220 miliona maraka u projekte zaštite od poplava. Iz republičkog Fonda solidarnosti u te svrhe izdvojena su 24 miliona maraka. Direktor „Voda Srpske“ ističe da treba još važnih poslova završiti da bismo imali adekvatnu zaštitu od poplava.

MIROSLAV MILOVANOVIĆ, direktor JU „Vode Srpske“ GRAFIKA

„Nakon uspješne realizacije pethodnog kredita u iznosu od 55 miliona evra, Evropska investiciona banka odobrila je novi kredit od 19 miliona evra za projekte zaštite od poplava, među kojima je i početak izgradnje Drinskog nasipa u Semberiji, sanacija crpnih stanica pored rijeke Save, sanacija dijela korita rijeke Vrbas i druge mjere.“

Meteorolozi kažu da od velikih vodotoka ne prijete poplave zbog dužeg sušnog perioda. Obilnije padavine u naredna dva dana zahvatiće Krajinu, zapadni i sjeveroistočni dio zemlje. Prema njihovim prognozama – bez većih posljedica.