Da li Srbiji prijete sankcije Sjedinjenih država zbog kupovanja naoružanja iz Rusije? Da li Srbija namjerava kupiti ruski odbrambeni sistem S 400 i da li je on možda ostao u Srbiji nakon što je dopremljen za nedavno održanu srpsko-rusku vojnu vježbu “Slovenski štit? To su aktuelna pitanja u regiji, nakon što je predstavnik američkog generalnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izrazio zabrinutost zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije i nagovijestio mogućnost sankcija.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da Srbija nema namjeru da kupi S 400, ne samo zbog toga što za to nema para, već i zato što se prilikom nabavke oružja vodi računa o tome koje je oružje na listi mogućih sankcija.

Ono što bi, međutim, zaista moglo da vodi američkim sankcijama prema Srbiji je kupovina ruskih helikoptera M35, poznatih kao “leteće oklopnjače” i “ubice tenkova”.

Sankcije koje bi Amerika mogla da uvede Srbiji nisu sankcije poput onih iz 90-ih godina, već specifično namijenjene za vojne svrhe. Američki zakon pod imenom “Borba protiv američkih neprijatelja kroz sankcije” sprovodi se u vidu blokade sredstava i bankarskih zabrana kupovine, pa bi Srbija pod sankcije mogla doći po automatizmu primjene tog zakona. A što se tiče odbrambenog sistema S 400, za koji nikom nije poznato da li je vraćen u Rusiju ili ne, zabrinutost Zapada ne odnosi se na to da bi Srbija uz njegovo korišćenje mogla da gađa NATO avione, već da bi to iz Srbije mogla da radi Rusija.

“Sa tim sistemom, nekoliko stotina kilometara vi vidite sve što ide prema vama i možete da se suprotstavite i prije nego što dođe do vaše teritorije”, pojašnjava Milovan Drecun, predsjednik Odbora za bezbjednost Skupštine Srbije.

Odbrambeni S 400 još nikad nije upotrijebljen, iako se održavaju vježbe i simulacije. Radar je opsega 400 kilometara i potrebno je 3 do 4 minute da se unište avioni koji su locirani.