Učenici, koji će na početku naredne školske godine imati najmanje 16 a najviše 17 i po godina, imaju priliku postati dobitnici stipendija u Velikoj Britaniji, te dvije završne godine srednje škole pohađati u nekoj od britanskih škola koje imaju veoma visoke standarde akademskih, sportskih i kulturnih postignuća.

Mladići i djevojke stipediranje mogu dobiti učešćem u izazovnom procesu selekcije koji vrši akreditovani HMC partner, Udruženje PLUS, kao i razgovora koje će s njima obaviti članovi HMC projekta.

Izbor se vrši putem vrednovanja rezultata na testiranju, ocjena i preporuka iz škola iz kojih dolaze, poznavanja pisanog i govornog engleskog jezika, kao i uspjeha na razgovorima.

Osim ovih formalnih uslova, puno pažnje se pridaje tome koliko su učenici sposobni i koliko žele da se prilagode životu u drugačijoj sredini i doprinesu životu jedne britanske škole vlastitom zainteresovanošću i entuzijazmom.

Dobitnici stipendija se raspoređuju u škole u cijeloj Velikoj Britaniji, koje nude puno pokriće troškova školarine, ishrane i smještaja.

Ukupna vrijednost stipendije iznosi 30.000 funti godišnje, a stipendija je dvogodišnja i pokriva dva završna razreda srednje škole.

Prijave za stipendije, koje osim aplikacijskog obrasca, fotografije, eseja na engleskom jeziku imaju i izjave roditelja, šalju se od 1. oktobra 2020. do 15. decembra 2020. godine.

Sve potrebne informacije možete naći na udruzenjeplus.ba, putem brojeva telefona 061/160-789, 061/171-095, ili na email udruzenjeplus@gmail.com.