Azerbejdžanske i armenske snage optužile su danas jedni druge za pokretanje novih napada u i oko Nagorno Karabaha, povećavajući opterećenje dvodnevnog humanitarnog primirja namijenjenog okončanju teških borbi oko planinske enklave.

Rusija, koja je posredovala u primirju, apelirala je na obje strane da ga poštuju, a Luksemburg je ponovio da Evropska unija poziva Tursku, azerbejdžansku saveznicu, da učini više kako bi osigurala okončanje neprijateljstava koja su ubila stotine ljudi, prenosi Reuters.

Borbe, najsmrtonosnije oko Nagorno-Karabaha u posljednjih 25 godina, pomno se prate u inozemstvu, dijelom i zbog blizine borbi s azerbejdžanskim plinovodima i naftovodom i rizika od uvlačenja regionalnih sila Turske i Rusije.

I Ankara i Moskva su pod sve većim pritiskom da iskoriste svoj uticaj u regiji kako bi se okončale borbe.

Humanitarni prekid vatre, koji je postignut 10. oktobra, trebao bi omogućiti etničkim armenskim snagama i Azerbejdžanu da zamijene zarobljenike i tijela ljudi ubijenih tokom dvosedmičnih borbi za Nagorno-Karabah, koji je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, ali kojim upravljaju i naseljavaju ga etnički Armenci.

Azerbejdžan je saopćio da je pokrenuo zračne napade na armensku pukovniju, nakon što je rekao da je izvršen armenski raketni napad na stambenu zgradu.Armenija je porekla da je izvršila takav napad.