Britanski princ Hari i njegova supruga Megan Markl zvanično će prestati da djeluju kao viši članovi britanske kraljevske porodice 31. marta, saopšteno je danas iz kancelarije ovog para.

Oni više neće obavljati dužnosti u ime britanske kraljice, ali taj aranžman će biti preispitan nakon godinu dana.

Hari i Megan su izazvali šok javnosti kada su u januaru objavili kako žele da se povuku s kraljevskih dužnosti i da rade na tome da postanu finansijski nezavisni. U međuvremenu je napravljen dogovor sa kraljicom o njihovoj novoj ulozi.

Hari i Megan više neće koristiti titule njegovo i njeno kraljevsko visočanstvo, ali će ih zadržati ostavljajući mogućnost da, možda, u budućnosti promijene mišljenje.

Par koji je na dan vjenčanja dobio zvanje vojvoda i vojvotkinja od Saseksa će, kako je rekao njihov portparol, živjeti na relaciji Sjeverna Amerika – Velika Britanija. Dolaziće redovno u Britaniju, gdje su zadržali dom blizu dvorca Vindzor, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Hari i Megan će ovog i narednog mjeseca prisustvovati na više događaja, između ostalih i službi za Dan komonvelta, 9. marta.

Očekuje se da će Hari prisustvovati londonskom maratonu u aprilu u svojstvu pokrovitelja, a par će prisustvovati i Inviktus igrama koje će u maju biti održane u Holandiji.

Fondacija Hari i Megan registrovala je robnu marku “Saseks Rojal” (Sussex Royal), koju koristi na vebsajtu i društvenim mrežama od juna prošle godine. Bakingemska palata sada preispituje upotrebu naziva “Saseks rojal”, zbog njihovog povlačenja iz obavljanja kraljevskih dužnosti. U toku su razgovori među zvaničnicima na tu temu, a odluka će biti objavljena istovremeno kada i lansiranje njihove nove neprofitne organizacije.

Oni više neće predstavljati kraljicu, od 1. aprila biće predstavljeni preko njihove britanske fondacije, naveo je portparol.

Hari će zadržati vojno zvanje major, poručnik komandant i vođa eskadrile, ali njegova počasna vojna zvanja biće suspendovana. Ta zvanja neće biti popunjena tokom 12-omjesečnog perioda.

Dalji detalji o njihovoj novoj dobrotvornoj organizaciji biće objavljeni naknadno, ali portparol je rekao da će stvari za koje se zalažu ostati nepromijenjene, uključujući komonvelt, zajednicu, jačanje položaja mladih i mentalno zdravlje. Harijevi prioriteti takođe uključuju dobrobiti muškaraca i žena u vojnoj službi, borbu protiv HIV-a, dok će se Megan usredsrijediti na osnaživanje položaja žena, rodnu jednakost i obrazovanje.