Princu Albertu II od Monaka danas je u sarajevskoj Vijećnici uručen “Ključ Grada Sarajeva”, a priznanje i povelju, koja simbolizira trajnu vezu Grada Sarajeva i njegovih građana, uručili su mu gradonačelnik Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić.

Uz izraze zahvalnosti, princ Albert je izjavio kako je njegova posjeta Sarajevu prilika da se jačaju odnosi i uspostavi bolja saradnja.

“Vijećnica je feniks Sarajeva. Izdigla se iz pepela, nakon svega što je pogodilo ovaj grad”, rekao je princ.

On je ukazao i na važnost Olimpijskog muzeja, koji je sinoć svečano otvoren u Sarajevu. Obnova muzeja, naveo je princ, prepuna je simbolike, budi posebne emocije kod ljudi i uspomene na Zimske olimpijske igre koje su održane 1984. godine, ali i na EYOF-a 2019. godine.

“Te vrijednosti će ostati sačuvane za naredne generacije da uče o historiji glavnog grada. Volio bih u Sarajevu ostati još nekoliko dana, ali siguran sam da ću se ovdje ponovo vratiti kako bih s vama slavio nove uspjehe”, poručio je princ Albert II od Monaka.

Gradonačelnik Skaka i predsjedavajući Gavrić zahvalili su visokom gostu na posjeti, te ocijenili da njegov dolazak i podrška Sarajevu imaju nemjerljiv značaj za promociju bh. sporta i Olimpijskog komiteta BiH u međunarodnim krugovima, kao i dokaz da Sarajevo i BiH mogu praviti događaje vrijedne pažnje evropske i svjetske javnosti.

“‘Ključ Grada Sarajeva’ je kruna i najbolji način da se Sarajevo, kao glavni grad BiH, simbolično oduži princu Albertu II za nesebičnu pomoć, zalaganje za razvoj i očuvanje civilizacijskih vrijednosti i promociju mira”, rekao je Skaka.

Princ Albert II od Monaka se upisao i u knjigu utisaka u Vijećnici, a potom je uz velike mjere sigurnosti prošetao Baščaršijom.

Priznanje “Ključ Grada Sarajeva”, dodjeljuje se istaknutim ličnostima koji su dali doprinos za promociju, podršku i unapređenje sporta, sportskih aktivnosti Sarajeva i BiH na međunarodnom planu.