I ovog ljeta na području Hrvatske radiće i boraviti strani policijski službenici, među kojima i policijski službenik MUP-a Kantona Sarajevo.

Policijski službenik Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo će u periodu od 01.07. do 31.07.2021. godine, obavljati redovne poslove i zadatke policajca u PU Splitsko-dalmatinskoj – PS Makarska, saopšteno je iz MUP-a KS.

Naime, na osnovu Sporazuma Vijeća ministara BiH i Vlade R. Hrvatske o policijskoj saradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala i Protokola o međusobnoj saradnji, potpisanog između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutarnjih poslova R. Hrvatske,čija je glavna zadaća osigurati javni red i mir i garantovati sigurnost i podršku turistima iz Bosne i Hercegovine, koji tokom ljetne turističke sezone borave u R. Hrvatskoj, još od 2018.godine policijski službenici Uprave policije MUP-a KS su dijelom međunarodnih policijskih snaga koje učestvuju u realizaciji ovog projekta, kažu iz MUP-a.

Ove godine je jedan policijski službenik  Uprave policije  upućen kao ispomoć kolegama iz PU Splitsko-dalmatinske i to prije svega u pogledu ostvarivanja komunikacije,  te u savjetodavnom smislu o načinu postupanja sa državljanima Bosne i Hercegovine i pružanju podrške i pomoći u situacijama kada je to neophodno, naglešeno je iz policije.

Na temelju stečenog iskustva kroz angažman naših policijskih službenika tokom prethodnih godina, može se reći da je projekat „Sigurna turistička sezona“ polučio željene rezultate, a policijski službenici  koji učestvuju u njegovoj realizaciji će zasigurno, svojim zalaganjem, te  predanim i profesionalnim odnosom pri izvršavanju postavljenih poslova i zadataka, u potpunosti opravdati ukazano povjerenje.

Uspješni dugogodišnji projekt međunarodne suradnje policijskih službenika u odori ove godine provodi se pod nazivom Sigurna turistička destinacija 2021. Strani policijski službenici i ove će se godine pridružiti hrvatskim policajcima u ophodnjama u turističkim odredištima duž hrvatske obale, prvenstveno kako bi olakšali komunikaciju sa stranim državljanima iz njihovih zemalja, ali i bili na pomoći za vrijeme boravka u Hrvatskoj, saopšteno je iz MUP-a Hrvatske.

Upravo uvažavajući značaj, opseg i sigurnosne okolnosti projekta od ove godine projekt nosi novi naziv „Sigurna turistička destinacija“, kao rezultat zajedničke odluke donesene s partnerskim institucijama, Ministarstvom turizma i sporta i Hrvatskom turističkom.

Navedeni projekt na području PU splitsko-dalmatinske, kontinuirano se provodi od 2008. godine. U sklopu ovog projekta strani policijski službenici tijekom ljeta borave na području PU splitsko-dalmatinske i obavljaju službu zajedno s hrvatskim policijskim službenicima, kazali su iz PU PU Splitsko-dalmatinske.