Početak nastave prvog septembra u Republici Srpskoj ujedno je i početak velikih gužvi u knjižarama. Kupuju se udžbenici i školski pribor.

Kao i prethodnih godina besplatne udžbenike imaju učenici prvog i drugog razreda, a i svako treće dijete u višečlanim porodicama.

Roditelji se užurbano pripremaju za početak školske godine, kupuju knjige i školski pribor za, kako kažu, nikad čudniji početak nastave u Republici Srpskoj. Cijene udžbenika su na prošlogodišnjem nivou, dok, što se tiče novih udžbenika, tu je na primjer udžbenik njemačkog za osmi razred.

Uz sve ono što trebaju kupiti, cijene udžbenika i dalje su visoke, prema mišljenju roditelja.

MATIĆ MILOMIR, roditelj

“Vlado mi je sad treći razred,knjige su oko 100 KM, uz to moramo kuptii i školski pribor, mada nam je najveći izdatak obuća i odjeća.Djeca nemaju nikakva prava, koliko znam samo djeca iz višečlanih porodica imaju besplatne udžbenike.”

BOJANA SPASENIĆ, knjižara “Kultura” Banjaluka

“Kakvo je bilo stanje sa koronom,knjige su se manje kupovale, evo sad je prodaja baš povećana u zadnje dvije sedmice. Što se tiče udžbenika cijene su fiksne,dok za školski pribor nisu,tu je do roditelja šta će kuptii, evo recimo 180 KM je bez udžbenika za strani jezik knjige za osmi razred”.

U Zavodu za udžbenike Republike Srpske navode da je za ovu školsku godinu uspješno digitalizovano nekoliko udžbenika, koji će biti dostupni nastavnicima i učenicima.

Nova pravila u školama već zadaju glavobolje roditeljima, kojima će, kako kažu, pravila biti samo dodatni problem u organizaciji.

MATIĆ MILOMIR, roditelj

“Jako teško,nastava od 20 minuta je malo posebno za učenike prvih razreda kojima treba više pažnje,a i za nas roditelje koji su zaposleni kako se organizovati odvesti djecu u školu i vratiti nazad”.

Velike probleme roditeljima nižih razreda dodatno će praviti i ograničavanje broja djece u produženom boravku, kojih će zbog novih pravila u grupi moći biti samo 15, a potrebe su mnogo veće.