Stanovnici Prištine nakon dva mjeseca ponovo mogu da koriste usluge javnog prevoza, nakon što je danas počela primjena druge faze ublažavanja mjera, uvedenih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Druga faza je građanima Kosova donijela mogućnost da sat vremena duže mogu da se kreću, što znači da im je dozvoljeno kretanje po četiri sata dnevno, ali podjeljeno u dva intervala. Intervali kretanja su od 7 do 23 časa, a određuju se na osnovu pretposljednjeg broja ličnog broja za građane Kosova, a za strance na osnovu posljednjeg broja lične karte ili pasoša.

Nastavljeno je postupno otvaranje određenih biznisa. Od danas rade frizerski saloni, stomatološke i fizioterapeutske ordinacije, pozivni centri, trgovine na veliko i na malo, zelene pijace, gastronimija uz varijantu “za ponijeti”, željeznički saobraćaj, galerije i muzeji.

U okviru ublažavanja mjera poslije više od dva mjeseca počeo je da funkcioniše i gradski i međugradski prvoz, ali pod posebim pravilima.

Gradonačelnik opštine Priština Špend Ahmeti je putem društvenih mreža saopštio da se u autobuse može ući samo sa maskama i da je maksimalno dozvoljeno 20 putnika. Korisnici javnog prevoza, naveo je Ahmeti, moraju da imaju potvrdu od firme za koju rade ili da vožnju obavljaju unutar svog dozvoljenog intervala za kretanje.

Premijer Albin Kurti je izjavio da će druga faza ublažavanja mjera trajati do 25. maja, nakon čega će nadležne institucije razmatrati mogućnost uvođenja i posljednje treće faze u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Prema podacima Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova, u nedjelju je registrovano sedam novih slučajeva pozitivnih na koronavirus, čime je ukupan broj zaraženih povećan na 985. Do sada se 736 pacijeneta izlečilo od KOVID-19, dok je njih 29 preminulo.