U Prištini je danas otvoren 19. Međunarodni sajam agrobiznisa i hrane – “AGROKOS”, na kome zajedno sa proizvođačima sa Kosova i iz regiona učestvuju i kompanije iz Bosne i Hercegovine, iako je Kosovo u decembru prošle godine uvelo takse od 100 posto na uvoz robe iz te zemlje.

Kosovski potrošači će u naredna tri dana imati priliku da upoznaju lokalne poljoprivredne i stočne proizvode, kao i proizvode iz regiona, dok će više od 100 izlagača imati prilike da promovišu svoje proizvode i da uspostave kontake i sklope ugovore sa međunarodnim firmama.

Dio ovog sajma su i kompanije koje se bave pakovanjem, ambalažom za poljoprivredne proizvode, kao i državne i finansijske institucije koje svojom politikom utiču na razvoj agrobiznisa.

Organizator “AGROKOS-a”, Bekim Xhafa zahvalio se izlagačima i najavio je i dolazak grčkih kompanija naredne godine.

“Bez sumnje da ovih 19 godina nismo radili sami, nego smo radili zajedno sa vama. Zahvaljujem se partnerima, Poslovnoj komori Kosova koja je mnogo promovisala ovaj događaj i redovno dovodi izlagače i posjetioce na ovaj sajam, kao i ostalim partnerima koji nas podržavaju, kao što su poslovna udruženja iz regiona”, kazao je Xhafa.

Predstavnik Privredne komore FBiH Emir Pašić kazao je da 17 kompanija iz njegove zemlje učestvuje na ovogodišnjem sajmu.

“Čast mi je i zadovoljstvo da vas pozdravim u ime privredne delegacije Bosne i Hercegovine, koja već četvrti put za redom boravi u Prištini. Kao i ranijih godina trudimo se dovesti uistinu lidere prehrambrebrene industrije Bosne i Hercegovine”, kazao je Pašić.

Predstavnica Poslovne komore Kosova Qendresa Ibrahimi pozdravila je organizovanje ovakvog sajma.

“Sajam AGROKOS je veoma važan događaj koji omogućava kompanijama ne samo da se prošire na postojećem tržištu, već i da uspostave kontakte, partnerstva i nove kontakte sa potencijalnim partnerima. Mi kao Komora stalno ističemo da je poljoprivredni sektor jedan od sektora sa najviše potencijala za razvoj zemlje“, kazala je Ibrahimi.

Nakon uvodnih izlaganja domaćini su sa gostima obišli štandove sa izloženim proizvodima.

Sajam se održava u sportskoj sali “1. tetor” i trajaće od 23. do 25. oktobra.