Zbog koronavirusa Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u devet mjeseci bilježi pad od 9,2 posto u odnosu na isti period prošle godine. Do kraja godine, gubici realnog sektora mogli bi premašiti milijardu KM. Ove brojke direktna su posljedica pandemije koronavirusa, koja je uticala na smanjenu aktivnost u gotovo svim granama privrede.

U banjalučkoj fabrici obuće „Bema“, u kojoj radi 1.200 radnika, kažu da će godinu završiti u minusu od nekoliko miliona maraka. Dodaju da zbog pogoršane epidemiološke situacije u Evropi imaju problem sa nabavkom repromaterijala i da pojedini kupci otkazuju narudžbe. Naredne mjesece dočekuju sa zebnjom.

“Jako sam zabrinut. Ja mislim da će ovo biti bez neke debele refe, bez neke debele crte, da organi rade svoj posao, haos”, kaže tehnički direktor “Beme” Marinko Umićević.

Pad proizvodnje izuzev IT sektora i proizvodnje papira i papirne konfekcije zabilježen je u svim privrednim granama.

“Najveći pad imamo u prerađivačkoj industriji, 14,5 posto. I u rudarstvu je takođe evidentan pad ove godine kao i u oblasti energetike”, ističe predsjednik Privredne komore Banjaluka Goran Račić.

Iako je epidemiološka situacija sve složenija na novi lock-down se i ne pomišlja. Privreda to ne bi preživjela.

“Svaki sljedeći, bilo kakav, udarac bi bio izuzetno teško savladiv za ovako, uslovno rečeno, krhku privredu RS”, naglašava Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS.

Poslovna zajednica jedini spas vidi u Vladi RS od koje se ponovo očekuje pomoć kao i prilikom prvog talasa pandemije kada je u privredu ubrizgano oko 150 miliona maraka.

“Ono što je sigurno, jeste da ćemo zajednički tražiti rješenja za sve buduće probleme koji mogu nastati kao posljedica pandemije”, ističe ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević.

Najveći pad prihoda od čak 90 odsto imali su ugostitelji, hotelijeri i sektor turizma koji će novim mjerama ograničenja rada zbog pogoršane epidemiološke situacije biti dodatno pogođeni i koji neće preživjeti novi nalet korone ukoliko im se pod hitno ne pomogne.