Rješenje za višednevno čekanje vozača kamiona na graničnim prelazima i ogromne gužve je u uvođenju 24-satnog rada carinskih službi i nadležnih inspekcija, saglasni su predstavnici Udruženja prevoznika i Privredne komore u ovom entitetu, koji su danas u Banjaluci održali sastanak.

Ne želimo da obustavljamo rad, već da učestvujemo u dostavi hrane iz Evropske unije, ali ne na ovakav način. Samo u Gradišci na prelazak granice čekanje je tri do četiri dana, ističe predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske Nikola Grbić.

“Mora se uvesti 24-časovni rad na graničnim prelazima kako bi što manje prevoznika bilo na jednom mjestu. Na graničnom prelazu Rača u petak je bilo 250 kamiona, a od otvaranja 2010.godine na njemu nema uslova, ni pitke vode ni mokrih čvorova”, upozorava Grbić.

Nedopustivo je da vozači do Italije, zbog problema sa koridorom u Srbiji i Hrvatskoj, putuju po sedam dana. Procedura se mora ubrzati i nadležne inspekcije ne mogu raditi samo do 16 časova, ako nam je zdravlje vozača prioritet, izričit je predsjednik Republičke privredne komore Goran Račić.

“Ostaje na nama da informišemo nadležne institucije na nivou BiH i šta je potrebno preduzeti da bi se ti koridori brže uspostavili da ne bi čekali po nekoliko dana na tim graničnim prelazima”, kazao je Račić.

Posljedice od koronavirusa uveliko trpe privredni subjekti. Vlada Republike Srpske je najavila formiranje Fonda za pomoć privredi.

“Nakon što prođe borba za očuvanje zdravlja mogli bismo da saniramo štetu u privredi i zajedničkim mjerama zaštitimo svakog našeg radnika i njegovo radno mjesto. Važno je da u skladu sa postojećim dogovorima naši građani i privredni subjekti dobiju tromjesečni moratorij na plaćanje kredita”, rekla je Cvijanović.

Odlukom Vlade Kosova od 1. aprila biće ukinute carine na uvoz gotovih proizvoda, a privrednici očekuju da nadležni riješe probleme na granici i ubrzaju transportnu komunikaciju.