Elektronsko brojanje glasova je jedini način da Bosna i Hercegovina dobije fer i poštene izbore jer su brojači ti koji najviše vrše izborne malverzacije, smatra poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Lana Prlić.

Ono što je najgore, smatra Prlićeva, je to što se za izborne krađe ne snose nikakve posljedice ni odgovornosti, a u to se uvjerila na primjeru svoje kandidature na izborima kada su joj nestali glasovi.

“Nakon što je CIK utvrdio da se desilo krivično djelo, mi smo podigli krivične prijave protiv tih osoba.Nakon toga 2019. godine sam bila ispitivana i nedavno smo dobili izvjaštaj Tužilaštva da neće otvarati istragu jer ne misle da se desilo krivično djelo”, rekla je Prlićeva za emisiju “BHT1 uživo”, te dodala da to nije bilo slučaj samo na njenoj listi, nego i na listama svih političkih partija.

Prlićeva ističe da su prošlogodišnji izbori u Mostaru takođe bili puni izbornih nepravilnosti.

“Ja sam razočarana odlukom CIK-a, pogotovo nakon mostarskih izbora kada su odbili da se sve glasačke kutije prebroje, a bilo je evidnetno koliko je krađa bilo”, kazala je Prlićeva.

Kada je riječ o aktuelnom zakonu o zabrani pušenja na javnim prostorima koji je izglasao Predstavnički dom Parlamenta FBiH, Prlićeva smatra da je previše radikalan, te da je potrebno prvo postepeno uvoditi određene mjere, a tek na kraju potpuno zabraniti.