Dolaskom ljepšeg vremena, očekivano je povećan priliv migranata u Unskosanski kanton. U Bosnu i Hercegovinu, konkretno u ovaj dio države, migranti su počeli dolaziti krajem 2017. godine. Od tada pa do danas, ovaj kanton je nezaobilazna stanica migrantima na putu do evropskih zemalja.

Već više od tri pune godine traje migrantska kriza u Bosni i Hercegovini, a najveći teret ove krize nosi USK u kojem su trenutno aktivna 4 kampa. Međutim, ukoliko u obzir uzmemo smještajne kapacitete i broj migranata koji trenutno boravi u USK za njih sve nema mjesta u kampovima. Upravo zbog tog razloga, krov nad glavom pronalaze u napuštenim objektima poput zgrade nekadašnjeg doma penzionera u Bihaću.

Šatorskih naselja i improviziranih skloništa ima na više lokacija sve od Bihaća do Velike Kladuše. Međutim, ono što zabrinjava građane je to što migranti bez nadzora borave u objektima koji se najčešće nalaze u gradovima.

Od početka 2018 godine pa do danas, nekoliko hiljada incidenata se dovodi u vezu sa migrantima. Nemaju kontrolu i nadzor, a bez kontrole i nadzora migranti su spremni na sve. Iz brojnih razloga, sukobi među njima su česti a neki od njih su se nerijetko završavali ubistvima. U posljednje vrijeme nije ni rijetka pojava da migranti napadaju građane Bihaća.

Posljednji incident se dogodio u četvrtak kada je migrant nožem napao Bišćanina. Pitali smo građane za mišljenje. Podijeljeni su, ali u nečemu zajednički stav – na početku migrantske krize građani su bili empatični, a, kako nam kažu, tokom godina promijenili su mišljenje. Kao razlog navode upravo to što migranti sve češće čine krivična djela.

A u očekivanju konkretnog rješenja, Bišćani već četvrtu godinu očekuju i novi val migranata. U prihvatnim centrima mjesta više nema.

U Unsko-sanskom kantonu van kampova boravi više od 1500 migranata. Čekajući svoju priliku da otputuju u obećane zemlje, ostaju ovdje – u srcu Evrope, na vratima Unije.