U Unsko-sanskom kantonu, gdje je danas potvrđen i peti slučaj zaraze koronavirusom, na snagu je stupio policijski čas u periodu od 18.00 do 05.00 časova ujutro. Iz Uprave policije USK su istakli da građani uglavnom poštuju naredbe, te da policijskih intervencija nije bilo mnogo.

“Međutim imali smo neodgovornih pojedinaca, na području USK 12 osoba koja su prekršili ove naredbe i prema njima su poduzeti postupci u skladu sa javnim redom i mirom USK”, izjavio je portparol Uprave policije USK Ale Šiljdedić.

A Unsko-sanski kanton je danas dobio i budžet za ovu godinu. Zbog novonastale situacije sa pandemijom koronavirusa sazvana je vanredna sjednica Skupštine kako bi se usvojio najvažniji financijski dokument kantona. Podsjećamo, budžet je na dnevnom redu sjednice Skupštine bio i prije dvije sedmice, ali nije bilo većine.

“Ovo je okvir koliko je on realan, koliko ćemo biti u mogućnosti da realiziramo mnoge stvari, s obzirom na ekonomsku krizu koja slijedi nakon koronavirusa. mi ćemo biti zadovoljni ukoliko budemo imali za plate za budžetske korisnike, ostalo ćemo usmjeriti privredi, poljoprivredi i sanaciji posljedica od koronavirusa”, rekao je Agan Bunić, nezavisni zastupnik u Skupštini USK.

Za budžet nisu glasali iz SDA. Razlog je, kažu, neusvajanje njihovog amandmana koji je predviđao izdvajanje 6 miliona maraka interventnih sredstava za zdravstvo, privredu i poljoprivredu.

S druge strane, iz Vlade USK kažu da su povećali iznos sredstva za privredu, poljoprivredu i zdravstvo. Premijer kaže da plate radnicima nisu upitne.

I dok se svi u Krajini bore protiv širenja koronavirusa, još nije riješen problem migranata koji nemaju smještaj. U narednim danima bi se svi oni trebali izmjestiti na Lipu. Za BHRT je potvrđeno da je sinoć u kampu Miral u Velikoj Kladuši preminuo jedan od migranata. Na zahtjev Tužilaštva USK i njegov je uzorak poslan na testiranje na Univerzitetski klinički centar u Sarajevu. Bio je negativan na koronavirus.