Vakcina protiv COVIDA-19, AstraZeneca, ponovo je u fokusu javnosti. Ove vakcine Europska unija ubuduće neće nabavljati, a protiv kompanije jpokrenut i pravni postupak, potvrdio je euvropski komesar za unutrašnje tržište. Bosna i Hercegovina putem KOVAKS mehanizma- naručila je više od 150 hiljada ovih vakcina. Da li će zbog odluke Evropske unije biti ugrožena revakcinacija u našoj zemlji- i da li je opasno kombinovanje vakcina?

Evropska unija ne želi produžiti ugovor sa Astrazenekom zbog kašnjenja njihovih isporuka. Zbog toga je protiv ove kompanije pokrenula i pravni postupak. Do ovih vakcina bit će moguće doći jedino ako zemlje žele donirati svoje zalihe, a mnoge su se već odrekle korištenja. Astrazeneke u našoj zemlji za sada neće nedostajati, s obzirom na to da se 14. maja
očekuje isporuka 40.800 doza iz COVAX mehanizma, a ista količina očekuje se i pet sedmica kasnije.

MINISTARSTVO CIVILNIH POSLOVA BiH (grafika se čita kao izjava)

“Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine u pregovorima je za kupovinu 380 000 doza AstraZeneka cjepiva od Poljske u ukviru mehanizma EU4HEALTH. Ima i najava o donacijama istog cjepiva Bosni i Hercegovini.”

Revakcinacija u Federaciji BiH do sada nije bila ugrožena i obavljala se istom vrstom vakcina, rekli su iz federalnog Zavoda za javno zdravstvo. No, kako je tok dešavanja u pandemiji nepredvidiv, niko sigurno ne može reći šta stanovištvo može očekivati. Stručnjaci kažu da kombinovanje različitih vakcina u revakcinaciji nije opasno ako je pod zdravstvenom kontrolom.

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO FBiH

“Prema posljednjim informacijama kojima Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH raspolaže, do sada su prvom dozom cijepljene ukupno 54 803 osobe, dok su i drugu dozu primile 6 162 osobe.”

JASENKO KARAMEHIĆ, imunolog

“Najgore bi bilo da ne primi drugu dozu vakcine, to bi bilo najštetnije, a to što će primiti neku drugu dozu druge vakcine, kao što se Francuska i Britanija odlučile za Modernu, odnosno Fajzer, smatraju da tu nema nikakvih posljedica.”

Republika Srpska do sada ima 18 600 doza AstraZeneka vakcina.

INSTITUT JA JAVNO ZDRAVSTVO RS

„Institut trenutačno raspolaže sa oko 5000 doza. Ostalo je distribuirano zdravstvenim ustanovama.”

Federalni premijer Fadil Novalić rekao je da Vlada radi na samostalnoj nabavci vakcina među kojima je i Astrazeneka. Do sada je u Bosnu i Hercegovinu stiglo 26.400 doza Astrazeneka vakcina iz COVAX mehanizma. Po 10 hiljada ovih vakcina za Federaciju i Kanton Sarajevo donirala je Srbija.