Mještani naselja Dolina-Alići decenijama su suočeni sa ozbiljnim bezbjednosnim problemima koje uzrokuju neadekvatno urađeni podvožnjaci i pružni prelazi. Nekoliko ljudi poginulo je zbog toga, a gotovo svi su ugroženi, jer je nemoguće da kućama priđu vatrogasna, ali i druga teretna vozila. Opština Zavidovići zbog svega je od Javnog preduzeća Željeznice Federacije BiH zatražila da konačno pokrenu rješavanje ovih problema.


Ova pruga naselje Dolina Alići kod Zavidovića presijeca na dva dijela. To nije nesvakidašnja slika u našoj zemlji, ali ono što smo zabilježili prolazeći kroz ovo naselje svakako jeste. Pružnih prijelaza ovdje nema, zbog čega su mještani sami napravili stazu koja apsolutno nije sigurna za prelazak preko pruge. Drugi problem su podvožnjaci čije su dimenzije mnogo manje nego što je to standardima predviđeno. Koliko je ozbiljan taj problem uvjerili smo se i mi snimajući bezuspješnije pokušaje vatrogasnog vozila da prođe kroz jedan od podvožnjaka.

SUAD BAJRIĆ, MZ Dolina-Alići, Zavidovići

Samo na ovom području smanjili prostori dimenzija podvožnjaka sa 4 metra na 3 metra po širini i po visini sa 4 na 3 metra. Problem je bio par puta, ovdje je bio požar na kućama privatnim, kotlovnicima, tako da vozilo nije moglo prolazit.

ASIM KRAJINIĆ, PVJ Zavidovići

Ne možemo prolazit sa vatrogasnim vozilom zato što je tijesno, a mi smo sa svojom opremom van gabarita, došli smo u situaciju čak da ne možemo djelovat.

Mještani tvrde da Javno preduzeće Željeznice Federacije i ne održavaju ove objekte, te da je izgovor za to da nema novca. Održavanje podvožnjaka preuzeli su mještani.

SEMIZ HRVIĆ, mještanin Dolina-Alića

Vrlo je nezgodan ulaz u podvožnjak i izlaz iz podvožnjaka, dolazi do saobraćajnih nezgoda i drugih stvari.

U posljednjih desetak godina čak tri osobe su poginule na ovom dijelu pruge. Problem dodatno usložnjava i deponija starih vagona, koji su ovdje ostavljeni prije više od 30 godina. Općina Zavidovići zbog svega uputila je zahtjev Javnom preduzeću Željeznice Federacije da konačno pokrenu rješavanje pomenutih problema.

HAŠIM MUJANOVIĆ, načelnik Općine Zavidovići

Mi smo kao lokalna samouprava taoci tih nerješenih odnosa, kao i evo na neki način nebrige Željeznica F BiH prema potrebama stanovnika ili mještana lokalnih samouprava.

Stav o svemu zatražili smo i od nadležnih u Javnom preduzeću Željeznice Federacije, međutim do zaključenja ovog priloga odgovor nismo dobili. Mještani Dolina-Alića najavili su da će, ako se nešto konkretno ne pokrene na rješavanju pomenutih problema biti prinuđeni da radikalnim mjerama pokušaju doći do prava na normalno i sigurno životno okruženje.

Izvor: BHRT/Amir Džidić