Probosanski blok u Srebrenici imat će zajedničkog kandidata za načelnika na ovogodišnjim izborima. Slijedi li isti potez kada je riječ o srpskim strankama? Za SNSD je jasno – imaju kandidata.

Član Stranke demokratske akcije Alija Tabaković bit će kandidat za načelnika Srebrenice ispred bošnjačkih stranaka. Dogovor je postignut nakon, kako navode iz stranaka, teških pregovora koji su započeli još prošle godine.

“Da pokušamo vratiti Srebrenici dostojanstvo i da na čelo Općine dođe neko ko neće negirati genocid i neko ko će voditi računa o svim građanima, bez obzira kako se oni zvali”, ističe Tabaković.

“Mislim da se u prethodnom mandatu, to jest 2016. godine, rukovodilo time da ide nezavisni kandidat. Ja kao predsjednik OO SDA tada se nisam slagao s tim, i tada sam imao mišljenje da to bude najjača stranka i to mišljenje sam imao i sada”, kaže Hamdija Fejzić, zajednički nositelj liste.

Kandidata Tabakovića, aktualnog predsjednika kluba Bošnjaka u Vijeću naroda entiteta RS-a, podržali su svi okupljeni oko inicijative “Moja adresa Srebrenica”.

“Je li to pravi izbor ili nije pokazat će vrijeme. Mi smo mu dali podršku iz razloga što svi rukovodioci stranaka na nivou države su nama gurali vruć krompir u ruke, vi se dogovorite mi ćemo vas podržati. Evo mi smo se dogovorili, da vidimo kako će nas podržati”, kaže predsjednik Općinskog odbora PDA Srebrenica Munir Habibović.

Hoće li i srpske stranke imati zajedničkog kandidata za sada je neizvjesno. SNSD kao najjača stranka u ovoj općini će ponovo kandidovati aktuelnog načelnika Mladena Grujičića i očekuju podršku ostalih.

“U razgovoru sa drugim partijama, sve je to preliminarno podrška već dogovorena, međutim zvanično još uvijek odbori nisu donijeli svoj stav. Kada će se to desiti, ne znam, pregovori su u toku, ne zavisi od mene, zavisi od njih”, kaže Grujičić.

Iz SDS-a navode da je jedan od usvojenih zaključaka na sjednici ove stranke i postizanje dogovora o zajedničkom kandidatu, ali konkretnih imena još nema.

“O Grujičiću kao i ostalim kandidatima nismo se izjašnjavali zaista. Općinski odbor bi već imao stav o kandidatima, ali ova korona udaljila nas je oko tri mjeseca. Evo sad možemo konačno da organizujemo sjednice i odlučit ćemo kako i na koji način ćemo učestvovati na narednim izborima”, naglašava Momčilo Cvjetinović, predsjednik Općinskog odbora SDS-a Srebrenica.

Predsjednik DNS-a iz Srebrenice Velibor Rankić kaže da će i u ovoj stranci razgovori početi u narednom periodu, te da je za sada sve neizvjesno.

Dok iz Kluba probošnjačkih stranaka izražavaju nadu da se neće ponoviti 2016. godina i da će dogovor uroditi plodom, iz SNSD-a ističu da u narednom periodu očekuju potvrdu o zajedničkom kandidatu.