Epidemija koronavirusa donijela je određene promjene za trudnice i porodilje kada je riječ o porođaju, odnosno pripremi, dolasku u bolnicu i smještaju u porodilište. Kako izgleda porođaj tokom vanrednog stanja, koliko je takvih porođaja obavljeno i koje faze sada prolaze porodilje?

RUŽICA STOJISAVLJEVIĆ, porodilja

“U Brčkom muž mi je u kućnoj izolaciji, a nije mu isteklo još 28 dana po njihovom, a onda pripadamo Bijeljini, tako da sam došla ovdje. Na ulazu dezinifekcija, pregledaju papire, pitaju za izolaciju”.

Ružica je četvrta žena koja će se poroditi u izolaciji bijeljinske bolnice. Procedura dolaska na porođaj u bolnicama širom zemlje je od početka pandemije nešto drugačija nego inače.

Trudnice koje dolaze na porođaj najprije očekuje pregled na trijažnom punktu ispred bolnice. Tu popunjavaju epidemiološki upitnik i mjeri im se temperatura. Zavisno od rezultata, porodilja se dalje upućuje ili u bolnicu ili u bolnički karantin, odnosno izolaciju“.

Ljekari objašnjavaju da je na samom porođaju sve isto, bilo da se porođaj obavlja u izolaciji ili u bolnici.

dr. LJUBIŠA KUSTURIĆ, Bolnica “Sveti vračevi” Bijeljina

„U slučaju da nisu bile u kontaktu ni sa kim ko je eventualno korona pozitivan, da nisu bile u izolaciji ili sa nekim ko je bio u izolaciji, one dolaze do ulaza u bolnicu. Tu dolazi sestra koja je preuzima i vodi na odjeljenje gdje se prima i postupa se s njom uobičajeno“.

Od početka pandemije koronavirusa u Bijeljini je rođeno 128 beba. Strah koji donosi porođaj u toku vanrednog stanja neke žene nastoje da prebrode kroz pohađanje škola za trudnice koje se, zbog pandemije, takođe odvijaju nešto drugačije.

Ana Tikveša, pedijatrijska sestra i edukator za psihofizičku pripremu trudnica za porođaj kaže da informisanost o fazama porođaja kod trudnica umanjuje strah, ali da pretjerano informisanje o pandemiji ima kontraefekat.

ANA TIKVEŠA, edukator za psihofizičku pripremu trudnica za porođaj

„Najčešća pitanja sad trenutno koje smo imali od oboljelih trudnica su koliko su one zapravo u opasnosti. Višak informacija u trudnoći ne koristi, pogotovo putem sredstava koja nisu provjerena, tako i samo informisanje o trenutnoj panediji koja se dešava, ono što mi savjetujemo je ograničenost kada je u pitanju informisanje, samo onoliko koliko treba“.

Stručnjaci savjetuju trudnicama da vrijeme provode u prirodi i na mjestima gdje nema većih skupova ljudi. Kako ističu, iako je vanredno stanje, porođaj je najbolja potvrda rečenice koju često možemo čuti ovih dana – život nije stao.