Prodaja videoigara povećana je za 26 posto u junu, čime ova industrija nastavlja obarati rekorde u mnogim segmentima poslovanja. Sve je veći broj i onih koji ove igre igraju. Vrijeme kada je preporučljivo i najsigurnije ostati kući, najbolje je za industriju videoigara, ali i one koji uz njih uživaju provoditi vrijeme.

Globalna konzumacija internet sadržaja povećana je širom svijeta otkako je počela pandemija koronavirusa. Najviše je profitirala industrija video-igara, iako rijetki u igri i hobiju vide zaradu. Ipak, video-igre pronašle su svoje mjesto na svjetskom, kao i na našem tržištu i postale više od razbibrige.

“I jako je bitno napomenuti da ovo više nije samo igranje igara, to je više sport i to postaje već profesionalno zaimanje. Pomenuću Niku Kovača iz Brčkog, koji je prodat za 500 hiljada dolara i on trenutno zarađuje više nego bilo koji fudbaler u Premijer Ligi BiH”, kaže Matea Alikadić iz “Connect Arena” Sarajevo.

U svijetu ima više od 400 miliona profesionalnih igrača video-igara u raznim žanrovima i na raznim platformama. Takmiče se na mnogim turnirima, nacionalnog i internacionalnog karaktera, od kojih su neki organizovani i u našoj zemlji, a nagrade nisu simbolične. To je dovoljan razlog da se sportskim savezima u BiH doda i E-sports savez koji bi mogao doprinijeti širokoj lepezi uspješnih bh. sportista.

“Mi smo prije nekoliko dana potpisali sporazum sa košarkaškim savezom BiH gdje ćemo raditi na projektu E-košarka, gdje ćemo u stvari imati Kup BiH. I oni će igrati ligu kao što igraju i ovi na parketu uživo. U istim rasporedima, istim terminima i apsolutno će se sve isto dešavati”, ističe Alikadić.

Osim onih koji igraju video-igre, u našoj zemlji ima onih koji ih kreiraju. Kreativni tim iz Sarajeva, 2019 godine je napravio “The Enchanted World”, igricu za mobilne telefone, koju je svojoj ponudi dodala i jedna od najpoznatijih kompanija u svijetu, Apple. Kažu da je ovo početak, a da veći projekti zahtijevaju veća ulaganja.

“Igre nisu shvaćene ozbiljno i ne smatraju se nekom oblasti u kojoj se može zaraditi. U stranim državama, recimo Švedska i tako, imaju već fondove koji daju za igre sa velikim budžetima kao i za filmove”, naglašava autor animiranih filmova, Ivan Radman.

“Mogućnost zarade i rasta je recimo puno veća ako imate neku igru za konzole i računare… U Bosni nemamo puno timova ogromnih firmi koje to rade”, kaže programer Amar Zubčević.

Do sada ostvareni prihod od preko 157 milijardi dolara, u ovoj godini, pokazuje da se od ozbiljnog hobija može zaraditi ozbiljan novac.