Bilo bi mnogo pametnije da je ministar Lučić podnio ostavku onoga momenta kada je njegova politička partija izašla iz parlamentarne većine na nivou BiH, izjavio je za BHRT delegat SNSD-a u Domu naroda PS BiH Lazar Prodanović, komentarišući rezultate današnjeg glasanja Predstavničkog doma PS BiH o smjeni ministra civilnih poslova BiH Miloša Lučića.

“Ako gledate rezultat u današnjem glasanju, ni jedan poslanik u Predstavničkom domu nije bio protiv njegove smjene. Teško je naći osobu sa manje kompetencija da obavlja tako visoku poziciju”, rekao je Prodanović za “BHT1 uživo”, te dodao da je siguran da će i Dom naroda potvrditi današnju odluku Predstavničkog doma BiH.

On je istakao da na značajne političke pozicije, kakva je i pozicija ministra civilnih poslova, trebaju doći osobe koja su kompetentne i koje imaju integritet, a takav je po njegovom mišljenju i Igor Radojičić, potencijalni kandidat za ovo ministarsko mjesto.

“Mislim da će to bez sumnje biti neko iz RS i uvjeren sam da ćemo biti odgovorniji, u smislu osobe koja će obavljati taj posao u najvećem interesu svih u BiH, a ne parcijalno”, kazao je Prodanović.

Kada je u pitanju smjena predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, Prodanović naglašava da tako nešto ne bi bilo u ničijem interesu.

Prodanović na odlazak građana u Srbiju na vakcinaciju gleda kao na veoma tužnu sliku i smatra da je za to najveći krivac mehanizam “Kovaks”, od koga je Bosna i Hercegovina prevarena.

“Naivni smo ako mislimo da će bogati imati emocije prema siromašnim. Egoizam bogatih zemalja nije nikakvo čudo”, istakao je Prodanović.

On smatra da sada nije vrijeme za međusobno optuživanje i traženje krivaca za neuspjeh u nabavci vakcina, te da je sada bitno se svi koordinišu, kako bi se vratilo povjerenje građana.

“Da pošaljemo poruku da nam je javni interes ustavna obaveza, da učinimo mnogo više da građanin vjeruje u ono što govorimo, inače svrha bavljenja politikom nema nikakvog smisla. Sujete treba ostaviti po strani”, naglasio je Prodanović, te dodao je da povjerenje građana u vlast najniže u zadnjih trideset godina.

“Da stvorimo ambijent da svaki građanin ima bolji prosperitet u svakom pogledu. U protivnom, ko će nas izabrati ako svi mladi odu. Moramo mnogo više učiniti da ekonomski i demokratski razvijemo, jer imamo sve potencijale”, dodao je Prodanović.

Na pitanje da li je moguće da predsjednik Republike Srpske po automatizmu bude i član Predsjedništva BiH, kako je izjavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Prodanović naglašava da je to ozbiljno pitanje koje bi zahtjevalo promjenu ustava i BiH i Republike Srpske, te da to u ovom momentu nije izvodljivo.