Organizatori proizvodnje duvana u Bosni i Hercegovini najavljuju da će obustaviti otkup i da sljedeće godine neće ni ugovarati proizvodnju s poljoprivrednicima, ako Uprava za indirektno oporezivanje ne odustane od naplate PDV-a na pretpostavljenu proizvodnju. Poljoprivrednici poručuju da bi time bez egzistencije ostale stotine porodica.

Iako ima samo 21 godinu, Miloš Savić odlučio je nastaviti porodičnu tradiciju proizvodnje duvana. Međutim, strahuje da će od ovog posla morati da odustanu jer zbog najava da će organizatori odustati od otkupa neće imati kome da prodaju duvan.

Organizatori proizvodnje sirovog duvana u Bosni i Hercegovini najavljuju obustaviu otkupa. Neće ugovarati proizvodnju ukoliko Uprava za indirektno oporezivanje ne odustane od naplate PDV-a na pretpostavljenu proizvodnju.

Na posljednjem sastanku organizatora proizvodnje zatraženo je da direktor UIO poništi rješenja regionalnih centara UIO iz januara i da vrate sredstva organizatorima proizvodnje po osnovu pretplate PDV-a. Ako ti zahtjevi ne budu ispunjeni, sljedeći korak su protesti.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje bez komentara na ovu temu. Ranije je saopšteno da je cilj novih poreskih obaveza dodatni vid borbe protiv crnog tržišta. Duvandžije tvrde da inspekcije ne rade svoj posao, a crno tržište cvjeta jer je podsticaj nedovoljan.

Ukoliko ne dođe do bilo kakvog dogovora i sporazuma između duvandžija i predstavnika institucija, najavljuju da će traktorima ponovo na ulice. Ukoliko i ta mjera ne urodi plodom onda, kažu, neće više saditi duvan.