Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine pripremilo je prijedlog odluke o smanjenju i suspenziji carina na uvoz pojedinih repromaterijala za narednu godinu. Usvajanje odluke je na čekanju, jer Savjet ministara BiH sve rjeđe zasjeda. Privrednici strahuju da će ostati bez ove podsticajne mjere, što bi za posljedicu imalo – milionske gubitke.

Iz fabrike „Škrebić Company“ u Tesliću godišnje izvezu oko 200 hiljada pari obuće. Kažu da bi neusvajanjem odluke pretrpjeli štetu koja se može mjeriti u stotinama hiljada maraka. Upitan bi bio i opstanak 560 radnih mjesta. Ugrožena je cijela ova industrijska grana u kojoj posao ima na hiljade radnika.

„Bili bi skupi za ino-partnera. Radimo lon-poslove. Sve što radimo se izvozi. Na kraju bi se taj trošak prelio na našeg kupca i jednostavno bili bi skupi za njih. Oni bi svoju proizvodnju iz BiH prenijeli u neku drugu državu“, kaže direktor „Škrebić Company“ Dragutin Škrebić.

Zakonom o carinskoj tarifi predviđeno je da Odluku o smanjenju i suspenziji carina na uvoz 58 vrsta sirovina i repromaterijala donosi Savjet ministara krajem tekuće za narednu godinu. Za usvajanje trajne odluke nije bilo sluha.

„Tražili smo od njih da se prolongira ili da se izmijeni zakon kako bi repromaterijal koji se uvozi za potrebe kožarsko-obućarske industrije bio oslobođen carine“, navodi predsjednik Privredne komore regije Banja Luka Goran Račić.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa poručuju da su pripremili odluku i da privrednici, iako nije formirana nova vlast na državnom nivou, nemaju razloga za strah. Nakon javnih konsultacija, u roku od sedam dana odluka će biti upućena na usvajanje Savjetu ministara.

„Vjerujem da će i ovakav Savjet ministara, kojem istekao mandat, ovu odluku usvojiti prije isteka kalendarske godine kako se ne bi narušio kontinuitet i kako bi privrednici mogli da računaju“, kaže ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Iako svi ističu kako treba podržati domaću proizvodnju, a naročito izvoznike, u praksi niko ne čini ništa da tako i bude.

„Mi plaćamo carinu na repromaterijal koji nije iz EU, a gotovu robu iz EU, koja ima manje carine na robu koja dolazi sa Dalekog istoka, uvozimo ovdje bez carina. Znači mi smo automatski u nelojalnoj konkurenciji“, objašnjava Dragutin Škrebić.

Svake godine ista priča – čeka se zadnji momenat kako bi se usvojila odluka od koje zavisi sudbina desetina hiljada zaposlenih u industrijama tekstila, kože i obuće, čija uglavnom izvozno orjentisana proizvodnja gotovo u cijelosti zavisi od uvoza materijala i sirovina koje se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu. A sve zbog neaktivnosti domaćih političara.