Danas će u Banjaluci biti prezentovan početak rada Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) i prve elektronske kartice za osiguranike.

Kako je najavljeno, promocija će biti održana u 11.00 časova u prostorijama Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Od ponedjeljka, 17. avgusta, IZIS će početi da se primjenjuje u Bolnici Gradiška, te domovima zdravlja Gradiška, Srbac i Kozarska Dubica.

Osiguranici sa područja ovih opština prvi će u RS dobiti i elektronske kartice, umjesto dosadašnjih zdravstvenih knjižica.

Iz Fonda zdrvastvenog osiguranja saopšteno je da će Višković uručiti prvu elektronsku karticu porodici Vidović iz Kozarske Dubice koja je prije 13 godina donirala organe svog nastradalog sina, čime su spasili pet života.

Planirano je i da bude održana kratka prezentacija o IZIS-u i prikaže praktična primjena elektronske kartice, a događaju će prisustvovati i direktori zdravstvenih ustanova u kojima od ponedjeljka počinje primjena IZIS-a, kao i predstavnici lokalnih vlasti Gradiške, Srpca i Kozarske Dubice.

Događaj se organizuje u skladu sa higijensko-epidemiološkim mjerama, istakli su iz Vlade RS.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković prisustvovaće ovom događaju.