U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH danas će biti će promoviran strip “Zemlja-voda-zrak”. Riječ je o prvom stripu u BiH koji se bavi problemom zagađenja životne sredine u našoj zemlji.

Strip se sastoji od pet priča koje potpisuje Šejla Šehabović, uz ilustracije Marka Gačnika. Urednik stripa je Damir Arsenijević.

Strip je nastao u koprodukciji Udruženja Front slobode i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Produkciju publikacije podržava program Bosnia and Herzegovina Resiliance Initiative (BHRI).

Foto: Facebook

Strip je rezultat saradnje aktivista, umjetnika i akademika iz Tuzle, Banjaluke i Mostara s ciljem da se široj javnosti otkrije i učini vidljivom veza između zagađenja okoliša i političke korupcije u našoj zemlji.

Strip “Zemlja-voda-zrak” je odličan način da se mlađe generacije upoznaju s problemom zagađenja, ali i prilika drugima da se na jedan drugačiji način informišu o ovim temama. Članovi grupe “Zemlja, voda, zrak” zalažu se za postavljanje novog načina govorenja o ovom problemu, ističući da ono svima nama skraćuje živote, djeci narušava zdravlje i smanjuje nivo inteligencije u kontaminiranim sredinama.

Ekološko nasilje, kako ističu, stvara dublje siromaštvo i više nestabilnosti.

Zajednički stav članova ove platforme sa korijenima u Tuzli je da otrovi ne poznaju naciju te da trovanje zajednice nije nacionalno pitanje, već pitanje života i smrti svih građana naše zemlje.

Strip “Zemlja-voda-zrak” je dostupan na zvaničnoj stranici platforme i može se pročitati potpuno besplatno.