Knjiga pjesama “Ruže u srcu” autorice dr. sc. Amre Imširagić promovirana jeu Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli.

Broj posjetilaca je bio ograničen zbog još aktuelnih epidemioloških mjera, a knjigu su promovirale Jasna Hadžiselimović, Elvisa Babović i Andrea Rulofs.

Imširagić je kao autorica i koautorica već objavila 11 stručnih knjiga koje se bave odgojem djece oštećenog sluha i neverbalnom komunikacijom, dok je pisanje pjesama nešto čime je iznenadila mnoge pa i sebe, kako je kazala.

“Svako ko čita ima predispozicije da bude pisac. Volim čitati i vjerovatno je to rezultat toga. Većina pjesama su autobiografske. Uvijek u onome što pišem pokušavam da dođe do izražaja osoba oštećenog sluha. Izuzetak nije ni ova knjiga koja je unikatna po tome što su naslovi svih pjesama i na dvoručnoj abecedi. To je urađeno iz plemenitog razloga, da se oni koji čitaju, na taj način približe osobama oštećenog sluha”, rekla je autorica.

Promotorica mr. sci. Jasna Hadžiselimović navela je posebnost knjige i cjelokupne promocije.

“Posebnost je u tome što je većina teksta u ovoj knjizi inspirisana ili posvećena posebnim osobama. Osobama koje ne čuju, a izgleda više čuju; ili ne govore, a često kažu više od nas „govorećih“. Veliko je to što je autorica knjige čitav život posvetila osobama koje su drugačije, dušom bogatije, a vjerovatno i bolje od nas većine. Ono što je specifično za osobe koje svoj život daju za edukaciju drugih je što u sebi pronalaze razne svjetove. Amra Imširović ih je spoznala i prezentirala nam ih upravo u ovoj knjizi”, rekla je Hadžiselimović.

Knjiga je iz štampe izašla u maju ove godine u izdanju Primaproma Banja Luka. Recezent je Vlasta Cenić (Niš), a glavni i odgovorni urednik izdanja Boban Paunović (Požarevac).

Promociju je obogatio program u čijem su toku stihove iz knjige čitali Melisa Skokić iz Srednje medicinske škole u Tuzli, Dino Vranjković iz Osnovne škole “Tušanj”, Lamija Hasić (Osnovna škola “Lipnica”) i Muhedin Muhić, defektolog-surdoaudiolog, koji je jednu pjesmu predstavio na znakovnom jeziku.

Kompozicije na gitari izveli su učenici Srednje muzičke škole “Čestimir Mirko Dušek” Edmir Begović i Renato Rangl.

Amra Imširagić rođena je u Tuzli gdje je završila Defektološki fakultet. Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu je stekla zvanje magistra socijalnog rada, dok na Filozofskom fakultetu u Banja Luci stiče zvanje doktora pedagoških nauka.Zaposlena je u Javnoj ustanovi Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora u Tuzli.

Predaje na nekoliko visokoškolskih ustanova te je autorica 30 naučnih radova i 11 knjiga među kojima je i nekoliko udžbenika.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada za stručni angažman.Pjesme je do sada objavljivala u više zbornika, a nagrađivana je na književnim manifestacijama i konkursima u Crnoj Gori, Srbiji, Rumunijii te u Bosni i Hercegovini.