Farmaceutska kompanija AstraZeneca objavila je da bi oko 29 miliona doza vakcina protiv COVID-19, koje su pronađene nakon inspekcije u italijanskoj tvornici, trebalo biti isporučeno u Evropsku uniju (EU) i siromašne zemlje putem COVAX mehanizma.

Inspekciju u pogonu Catalent u Anagniju, blizu Rima, zatražila je Evropska komisija, a za vikend su je provele italijanske sigurnosne snage. Italijanski vladin zvaničnik potvrdio je da je sprovedena inspekcija i da bi doze vakcine pronađene u pogonu trebale biti isporučene u Belgiju.

AstraZeneca je trebala isporučiti 300 miliona doza u EU do kraja juna, ali je tada cilj smanjila na 100 miliona.

Nakon smanjenja zaliha, Evropska komisija predložila je strožu kontrolu izvoza vakcina protiv COVID-19, a o planu bi u četvrtak trebali razgovarati čelnici EU.

“Trenutno nije planiran izvoz osim u zemlje COVAX-a. Ukupno 13 miliona doza vakcina čeka na kontrolu kvaliteta kako bi ih se moglo otpremiti u COVAX”, navedeno je iz AstraZenece, pozivajući se na zalihe vakcina pronađene u fabrici Anagni.

Preostalih 16 miliona doza isporučit će se Evropskoj uniji u martu i aprilu.

U srijedu je italijanski premijer Mario Draghi potvrdio da je u martu provedeno prosječno 170.000 vakcinacija na dnevnom nivou i da je vladin cilj povećati to na pola miliona.

“Moramo tražiti od farmaceutskih kompanija da u potpunosti poštuju svoje obaveze na evropskom nivou”, rekao je Draghi.