Opstrukcije, blokade, uslovljavanja i stalni politički obračuni oko toga ko će i čiji kadar sjesti u fotelju, dovele su do toga da je dogovor o imenovanjima na rukovodeće funkcije u državnim institucijama propao. I usvajanje budžeta za ovu godinu je neizvjesno i upitno. Šansa da se izvučemo iz nove krize je sutra kada se u Predstavničkom domu ponovo očekuje odmjeravanje snaga u vezi sa budžetom.

Građani kažu da će politička atmosfera u državi uticati da još mladih ljudi napusti BiH, te da će nas politika “koštati živaca”.

Koliko će ove poruke doprijeti do političara pitanje je svih pitanja. S obzirom na to da interesi građana odavno nisu meta interesovanja političara, osim kad su izbori. Ono što jedino interesuju naše političare je kako uhljebiti stranačke kadrove i raspodjeliti pozicije. I upravo zbog nesuglasica stranačkih lidera SDA, HDZ i SNSD oko tih imenovanja državi prijeti još jedna blokada. Ko zna koja u nizu. No, to očito nikog ne zanima. Dok imamo ovakvih predstava za javnost.

“Sve je puklo. Dogovorite se sa jednim brojem ljudi, bio je Bakir i još dvojica, Zvizdić i ne znam ko još, i vi se tu dogovorite i onda vas sljedeći dan zove Džaferović i kaže ‘Ej bi li mogli još nešto’, kažem ja ‘Otkud ti sad’, a onda da bi se sve zakomplikovalo onda ti ta Turkovićka rekla ‘Mi nećemo podržati HDZ, hoćemo SNSD’, vjerovatno s namjerom da sad zavadi i to su male igre da naprave velike priče”, kaže predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Zbog nesuglasica ove tri stranke, upitno je i usvajanje budžeta od kojeg ovisi finansiranje brojnih projekata između ostalog i finansiranje ovogodišnjih lokalnih izbora koji su planirani za 15. novembar. I bez obzira na Dodikove izjave da je sve što je i dogovoreno propalo, kolegij SDA ipak je pozvao na hitno provođenje dogovora stranačkih lidera kojeg su postigli nedavno u Lukavici. A koji se odnosi na usvajanje budžeta i imenovanja. Ako se desi da budžet u srijedu ne dobije podršku iz SDA poručuju svi će snositi posljedice i odgovornost.

“Ulazimo u jedan kritičan vremenski momenat, prije svega radi predstojećih izbora, stav CIK je jasan da oni ne mogu potpisati ugovore sa dobavljačima za štampanje listića, ne bi bilo dobro i to je jedna ružna poruka od strane onih koji blokiraju usvajanje budžeta i to je na neki način izigravanje sastanka koji su lideri političkih stranaka imali sa ambasadorima Kvinte”, kaže šef Kluba SDA u ZD PSBiH Adil Osmanović.

HDZ bez komentara, ali su zato opozicioni poltičari u Federaciji poručili glasno i jasno nakon virtualnog sastanka da neće tolerisati mogućnost neodržavanja izbora, te da je za njih neprihvaljivo da HDZ i SNSD, zbog situacije u kojoj su izgubili kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom BiH, uvjetuju i taocima drže građane Bosne i Hercegovine osporavanjem usvajanja budžeta. Zbog svega toga ne isključuju i proteste.

Posljednja politička dešavanja i obračuni dokaz su koliko se ova država pretvorila u feud kojom upravljaju gospodari nacionalnih sudbina, poručuje novinar Ranko Mavrak. Tvrdi u ovom slučaju se pokazalo da se ne radi ni o kakvim načelima i dogovorima već klasičnoj trgovini. Poručuje i da je sve veći pritisak međunarodne zajednice da se procesi pokrenu, kao što je to bio slučaj i s Mostarom. Što se nije moglo za 12 godina, dogodilo se za 2 dana.

“I zato je ova država u ovakvom stanju u kakvom jeste, što njome upravljaju stranački poltorni a ne kompetentne osobe, i Mostar je zoran primjer koliko je bila ključna ta uloga međunarodne zajednice i niko neće biti u prilici da pasivno psmatra da ovaj trojac ponovo blokira državu i onemogući građanima BiH normalan život kao što je to sada slučaj”, ističe Mavrak.