Amandmani SNSD-ove skupštinske većine potpuno će zaustaviti život u gradu, izjavio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

To je kazao prezentiranjem amandmana, prema kojima se između 70 i 90 posto ukidaju planirana sredstva za održavanje puteva, zelenih površina i rasvjete.

Istovremeno, vijećnici skupštinske većine kažu kako amandmanima transferiraju oko tri posto proračuna, uglavnom na jednokratne naknade rodiljama, zdravstvenim radnicima, ugostiteljima i penzionerima.

“Ovo će biti Banjaluka noću. Bukvalno, bit će zavijena u crno”.

Ovako je gradonačelnik dočarao amandman skupštinske većine kada je riječ o održavanju javne rasvjete. Od planiranih 240 tisuća maraka, kaže, ostavili su 30 tisuća.

Od početka godine grad je već potrošio 40 tisuća maraka. To, uvjerava, nije sve.

“Zamislite proračn u kojem ne možete zakrpiti nijednu rupu, asfaltirati niti jednu novu ulicu, u kome ne možete pokositi park Mladen Stojanović ili Banj brdo. I netko od gradonačelnika očekuje da izvršava ovakav proračun”, rekao je Stanivuković.

“Je li to itko mogao zamisliti. Da u doba pandemije netko smanji za milijun KM javnu higijenu i nazove se da je on vijećnik”, dodao je Stanivuković.

Gradonačelnik ne zna upravljati proračunom, kažu u skupštinskoj većini predvođenoj SNSD-om. Van amandmana preostalo mu je, ukazuju, 450 milijuna KM na raspolaganju. Grad neće stati, uzdaju se vijećnici u Vladu RS-a.

“Moram vam reći da s republičke razine imamo zaista jasnu poruku da će se Republika uključiti u rješavanje ovih problema i da će svi putevi koji su planirani biti asfaltirani i riješeni”, kaže Dragoslav Topić, šef Kluba vijećnika SNSD-a u Skupštini Grada Banja Luka.

Po 500 KM za sve rodilje, isto toliko za zdravstvene radnike, iznos je jednokratne pomoći koju predlaže skupštinska većina. Pored 200 tisuća KM Udruženju umirovljenika, milijun maraka izdvojili bi za pomoć gospodarstvu pogođenom pandemijom.

“Majke daju život, medicinski radnici čuvaju taj život, a ugostitelji svojom plaćom pružaju egzistenciju”, kaže Neven Stanić, vijećnik Ujedinjene Srpske.

Predlagači ukazuju da su predvidjeli pola milijuna maraka gospodarstvu.

Pogrešnim pristupom većine smatraju odricanje od četiri milijuna KM prihoda od poreza na nepokretnu imovinu.

“Dakle, 85 posto od ta četiri milijuna dajemo za pet posto subjekata i to onih najvećih. A znamo tko su najugroženiji i u ovoj krizi mislim da je svima jasno. To su zanatlije, to su frizeri, to su ugostitelji. Oni najmanji koji već ne plaćaju taj porez”, kaže Bojan Kresojević, financijski savjetnik gradonačelnika Banje Luke.

Prijedlogom proračuna grada predviđeno je smanjenje troškova za pet milijuna maraka, te investicije od 31 milijun maraka, što je u prosjeku sedam milijuna više u odnosu na prethodni mandat.
Planovi bi međutim mogli pasti ako za dva dana skupštinska većina odluči drukčije.