Kurban Bajram proslavlja se širom gradova u BiH. Bajram namaz je klanjan u svim džamijama.

Središnja bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, koju je predvodio reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović. Zbog pandemije koronavirusa izostali su tradicionlani prijemi i čestitanja. Tako ove godine nema tradicionalnog prijema u haremu Careve džamije.

Banjaluka

Prvog dana Kurban bajrama jutros je u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci klanjan Bajram namaz, kojeg je predvodio muftija banjalučki Nusret ef.Abdibegović. Uz propisane epidemiološke mjere, Bajram namaz klanjan je u još devet džamija na području Banjaluke.

Bajram u Banjaluci
Foto: Agencija Anadolija

Muftija banjalučki je poručio da se mudrušću, slogom i zajedništvom može prevazići pesimizam i beznađe, prouzrokovani pandemijom. Čovjek treba da se pogleda iznutra i vidi šta mu je cilj i kuda ide, rekao je muftija Abdibegović.

Bijeljina

Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina jutros je održana u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji u Bijeljini. Bajram namaz klanjan je u prisustvu nešto manjeg broja vjernika, uz poštovanje preporučenih mjera.

Zenica

U Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici, gdje je održana centralna svečanost povodom kurbanskog Bajrama za područje tog Muftijstva, bajram-namaz je predvodio i hutbu održao muftija zenički prof.dr Mevludin Dizdarević. On je naveo da je žrtva, koja je jedna od osnovnih karakteristika ovog bajrama, veoma bitna i da se njome zapravo pokazuje prije svega spremnost da se pomogne drugima. Žrtva je, kazao je muftija Dizdarević, i poštivanje epidemioloških mjera, što ne znači da nas je strah bolesti nego da želimo zaštiti druge da ne obole. Centralnoj bajramskoj svečanosti u Zenici prisustvovalo je više hiljada vjernika.

Bihać

Na području Unsko-sanskog kantona Kurban Bajram je klanjan u više od 230 džamija i mesdžida bihaćkog muftijstva. Klanjanje bajram namaza zbog sveukupne situacije sa koronavirusom je organizovano uz poštivanje preporuka kriznih štabova, a centralnu molitvu u gradskoj džamiji u Bihaću predvodio je muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić. Svečanost obilježavanja Bajrama je održana u svim opštinama kantona, a obilježavanje se nastavlja tradicionalnim porodičnim okupljanjima.

Srebrenica

Na području opštine Srebrenica bajram-namaz jutros je klanjan u sedam aktivnih džemata, a centralna bajramska svečanost je održana u Bijeloj džamiji u Srebrenici. Pored Bijele džamije u gradu, bajram – namaz je klanjan i u Potočarima, Sućesci, Luci, Osmačama, Dobraku i Osatu. Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić kaže da je bajram namaz klanjan u skladu sa epidemiološkim mjerama i dodaje da je dočekivati bajrame u Srebrenici velika radost.

Mostar

Bajram-namaz klanjao se u 39 džamija i mesdžida na području Medžlisa IZ-e Mostar. Centralna manifestaija klanjanja bajram namaza održana je na velikom igralištu kod džamije „Bosanski mudžahidi“ u Univerzitetsko-sportsko-rekreativnom centru „Midhat Hujdur Hujka“ u 6.12 minuta. Bajram-namaz i bajramsku hutbu predvodio je muftija mostarski Salem-ef. Dedović pred oko 600 vjernika uz strogo poštivanje epidemioloških preporuka. Zbog pogoršane epidemiološke situacije otkazan je tradicionlani bajramski prijem muftije mostarskog.

Trebinje

U trebinjskoj Osman-pašinoj džamiji jutros su vjernici islamske vjeroispovijesti klanjali bajrma namaz. Za razliku od prethodnog Bajarama, kada vjernici nisu bili u džamiji, ovaj put se okupilo pedesetak ljudi. Upravo je to najveće zadovoljstvo vjernika i imama da su ljudi se okupili u svom vjerskom objektu kako bi na dostojanstven način obilježili Kurban-bajram.