Jubilarni 50. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije proslavljen je u župi Komušina i na brdu Kondžilo.

Kao i prethodnih godina organizatori susreta bili su Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II i župa Uznesenja BDM u Komušini, objavio je katolički tjednik Nedjelja.ba.

Skromnije nego prethodnih godina, bez organiziranih dolazaka mladih, od ranih jutarnjih sati pristizali su hodočasnici u osobnom aranžmanu koji su se, prema višegodišnjoj tradiciji, najprije okupili pored vanjskog oltara iza župne crkve gdje je bila prigoda za ispovijed.

Nakon molitve krenula je procesija na brdo Kondžilo, udaljeno nekoliko kilometara.

Dolaskom na uzvišenje, na kojem se nalazi nova kapelica i moderni vanjski oltar, započelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH monsinjor Tomo Vukšić.

Koncelebrirali su, između ostalih, vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije monsinjor Slađan Ćosić te još desetak svećenika.

Župnik u Komušini i čuvar Gospina svetišta prečasni Boris Salapić govorio je o historiji susreta mladih u Komušini koji je započeo 16. maja 1971., kao priprema za Međunarodni marijanski kongres koji se iste godine održao u Mariji Bistrici.

Vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH monsinjor Tomo Vukšić je istakao kako se u Komušini, starom zavjetnom mjestu, vjernici više stoljeća rado okupljaju i iskazuju svoje štovanje Majci Božjoj.

“Kroz to vrijeme ovo je hodočasničko mjesto vidjelo na stotine tisuća pobožnih vjernika i, zajedno s njima, brojne njihove duhovnike svećenike, biskupe, redovnike i redovnice. Čulo je ono i saslušalo sve njihove molitve, preporuke, potrebe i uzdisaje. Bilo je ono svjedok i njihovih radosti i zavjeta, ali i žalosti i strepnja. Pamti ono i njihova stradanja i progone“, rekao je, te naglasio kako ovo mjesto “najviše pamti vjeru hodočasnika koja ih je ovdje dovodila, njihovu veliku pobožnost i molitvu.“

Za vrijeme molitve vjernika mladi su prinijeli darove: kruh i hostiju, vodu i vino, Bibliju, boje, mobitel i laptop te cvijeće i zemlju.

Nakon mise vjernici su se ponovno u procesiji vratili prema župnoj crkvi gdje je upriličena okrepa i druženje u skladu s mjerama borbe protiv pandemije.