Izvjesne su nove blokade i zabrane odlaganja smeća na regionalnu deponiju Uborak kod Mostara, ako do 4. decembra ne bude postignut dogovor o zatvaranju i izmještaju te deponije. Ovo su poručili iz Inicijative građana “Jer nas se tiče”, na mirnom protestu održanom danas na Uborku.

Iz Vlade su poručili da do 4. decembra deponiji neće biti produžena okolišna dozvola. Međutim, zbog interesa javnosti, dodaju, biće nastavljeno odlaganje otpada do konačne odluke o izdavanju okolišne dozvole, ali uz pojačan inspekcijski nadzor.

Inicijativa “Jer nas se tiče” najavljuje podizanje krivičnih prijava protiv onih koji ovoj deponiji izdaju okolišnu dozvolu.

Podsjećamo, deponija je podnijela zahtjev za izdavanje okolišne dozvole, uprkos Rješenju Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH koje je odbacilo zahtjev za izdavanje dozvole.

Inicijativa građana “Jer nas se tiče” protestom želi podsjetiti javnost da okolišna dozvola deponiji ističe 4. decembra. Zalažu se za zatvaranje i izmještanje ove regionalne komunalne deponije, a ukazivali su i na nepravilnosti u radu ovog preduzeća.