Više stotina građana protestovalo je danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Zahtijevaju smjenu Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine “Pazarić” – u roku sedam dana.

Traže da odgovorni za stanje u ovom zavodu budu procesuirani i najstrožije kažnjeni.

Nezadovoljni građani kažu kako će nastaviti protestna okupljanja, svaki dan u podne, sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Video: Amela Pokvić/BHRT

Okupljeni, među kojima je bilo i roditelja štićenika Zavoda u Pazariću, uzvikivali su slogane protiv vlasti i nosili transparente na kojima je pisalo: “I djeca imaju prava”, “Ne damo našu djecu”, “Stidi se, državo”.

Poručili su da žele da se sa njihovom djecom radi savremenim metodama.

“Našu djecu više niko neće vezivati. Problem naše djece nije samo u obrazovanju nego i zdravstvena i socijalna zaštita”, kazali su okupljeni građani.

Protest zbog stanja u Zavodu u Pazariću, večeras će biti održan i u Tuzli.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo pokrenulo je istragu o ovom slučaju, a o svemu će sutra raspravljati i Vlada Federacije BiH. Resorni ministar Vesko Drljača danas nije želio govoriti o stanju u Pazariću.

Izvještaj o stanju u Zavodu još prije godinu sačinila je institucija Ombudsmena Bosne i Hercegovine, kada je ukazano na sve probleme, no niko nije reagovao.

Građani su protestovali i jučer pred zgradom Federalnog parlamenta, a u večernjim satima održano je protestno okupljanje i ispred Vijećnice.

Podsjetimo, burne reakcije građana, ali i brojnih organizacija izazvali su snimci i fotografije iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine “Pazarić”, koje je javnosti jučer predstavila zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić.

Na uznemirujućim fotografijama koje je dostavila medijima, vidi se da su djeca nehumano vezana na različite načine.

Mnoga od njih u takvom položaju provode veći dio dana i cijelu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano im je psihičko stanje, navela je Ćudić.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije jučer nije prihvatio prijedlog zastupnice Ćudić da se na dnevnom redu nađe informacija o stanju u Zavodu u Pazariću. Odredili su radnu grupu koja će ispitati ove navode u narednih sedam dana i zakazali tematsku sjednicu za 4. decembar.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić zatražio je otvaranje istrage u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.