Sindikat medicinskih sestara, babica i drugih zdravstvenih radnika Kosova organizovao je simbolični protest sa koga je od Vlade Kosova zatraženo povećanje nadoknade za noćno dežurstvo.

Zdravstveni radnici su uz poštovanje mjere fizičke distance protestovali okrenuti leđima prema Vladi, kako bi je pozvali da okrenu glavu prema zdravstvu i posebno ovoj zdravstvenoj zajednici koja je direktno izložena KOVID-19.

Fitim Havoli iz Sindikata medicinskih sestara, babica i drugih zdravstvenih radnika izjavio je da je njihov zahtjev da se nadoknada za noćnu smjenu sa sadašnjih 18 poveća na 36 evra. On je naglasio da se ne traži povećanje plata, već motivacija za posao jer je oko 800 zdravstvenih radnika zaraženo koronavirusom.

“Mi smo zajednica koja se mora tretirati prioritetno, ako ne danas onda kada, ako se uzme u obzir da su medicinske sestre i tehničari na prvoj liniji fronta u susretu sa pacijentom. Noćna smjena traje 12 sati, dakle 11 sati pored pacijenata kojima se pruža bezpoštedna pomoć rizikujući i svoje živote i prenos svojoj porodici”, istakao je Havoli.

Na kraju protesta na simboličan način medicinske sestre, tehničari i babice predali su svoje mantile kosovskom premijeru.

“Predajemo simbolično Vladi 18 mantila i pozivamo 18 članova kabineta premijera, ministara ili zamjenika ministara, da dođu u noćnu smjenu i da budu sa nama obučeni u antikovid garderobu i da ostanu samo 18 minuta i da onda prosude da li su ovi zahtjevi legitimni”, poručio je Havoli.