Nekoliko mještana Vojkovića, Grlice, Krupca i Kijeva okupilo se danas u znak protesta zbog odlaganja otpada na deponiji Krupačke stijene. Mještani kažu da bi ih bilo i više, ali nisu smjeli doći zbog epidemioloških mjera uvedenih radi sprječavanja širenja koronavirusa.

Mještani tvrde da se na ovoj deponiji, pored građevinskog, odlaže i medicinski otpad.

Deponija Krupačke stijene nalazi se u kanjonu, 20 metara od rijeke Željeznice. Sve vode od atmosferskih padavina slijevaju se s deponije direktno u rijeku i tako se zagađuju i podzemne vode koje, između ostalih, idu u vodovod koji napaja vodom Sarajevo.

Ranije je ekipa BHRT pokušala doći do deponije, ali direktor JKP Trnovo nije dao dozvolu za prolaz jer, kako je rekao, novinari nisu korektni u izvještavanju i samo gledaju kako da ublate rad JKP Trnovo.

Deponija se nalazi 20 metara od rijeke Željeznice, što utiče na kvalitet pitke vode i svih građana Sarajeva.

Grad Istočno Sarajevo izdvojio je novčana sredstva za sanaciju deponije. Svi kamioni koji odlažu otpad na Krupačkim stijenama imaju legalne papire, odnosno ugovore sa komunalnim preduzećem Trnovo. No, upitno je koja vrsta otpada se odlaže na ovoj deponiji.

Direktor JK preduzeća Trnovo, koje upravlja ovom deponijom, ranije je rekao da se na deponiju odlaže isključivo komunalni i građevinski otpad.

Iz Eko akcije kažu da je ova deponija potpuno neuređena i da ne odgovara standardima čak ni za obični komunalni otpad.