Nekoliko hiljada njemačkih poljoprivrednika okupilo se danas u Berlinu, a neki su došli svojim traktorima, protestujući zbog najave plana smanjenja upotrebe pesticida i hemijskog đubriva u sklopu ekoloških mjera.

“Njemačkim poljoprivrednicima je potrebna zaštita kao i perspektive o budućnosti, a ne prekomerni propisi i zabrane”, naveo je sindikat poljoprivrednika u Njemačkoj.

Poljoprivrednici posebno traže ponovno razmatranje plana “zaštite insekata”, koji je početkom septembra predstavila vlada kancelarke Angele Merkel.

Plan koji je nastao kao kompromis između ministarstava životne sredine i poljoprivrede, predviđa zabranu upotrebe glifosata do 2023. godine. Predviđena je do 2021. godine i zabrana herbicida i insekticida u “ekološkim ugroženim” zonama.

To je treći protest poljoprivrednika za manje od dva mjeseca. Poljoprivrednici se uopšteno žale da nedostatak pažnje političara i sve veću pažnju javnosti za ekološka pitanja, a manje za poljoprivredna.

Poljoprivrednici u Bavarskoj su ove godine prikupili više od 1,8 miliona potpisa za “spašavanje pčela” od pesticida i to je navelo regionalne vlasti da obrate veću pažnju tom pitanju.