Grupa roditelja iz Goražda, nezadovoljni zbog produženja onlajn nastave u Bosansko-podrinjskom kantonu, organizovala je danas protestnu vožnju gradom, zahtijevajući otvaranje škola za učenike.

Roditelji smatraju da se epidemija koronavirusa postepeno smiruje, te ističu da škole nisu ni bile izvor zaraze, zbog čega zahtijevaju povratak učenika u klupe.

Osnivač neformalne grupe “Roditelji Goražda” Delila Klovo Kajić rekla je da od kantonalne Vlade zahtijevaju da odmah otvore škole za učenike, te da Vlada i Krizni štab naprave plan da se nastava u narednoj školskoj godini pohađa u učionicama, a ne onlajn.

Ona je navela da je u proteklih 10 dana u opštini Foča/Ustikolina u FBiH, u kojoj postoji jedna osnovna škola sa 122 učenika bilo sedam zaraženih, da u federalnoj Opštini Pale u školi sa 56 učenika nije bilo zaraženih, a da je u Goraždu u proteklih 10 dana u četiri osnovne škole sa oko 1.900 učenika bilo 48 zaraženih.

Iz Ministarstva zdravstva Bosansko-podrinjskog kantona navode da još nekoliko dana strpljenja nikome ne bi trebalo da predstavlja problem, jer polazak djece u školu ne znači samo okupljanje učenika u razredima, već i veće gužve u gradu i ispred škola, gdje ih roditelji čekaju po završetku nastave.