Stotine poljoprivrednika okupljenih u Amsterdamu i Den Boschu, glavnom gradu Holandije, protestovali su protiv vladine poljoprivredne politike da zemlja bude odgovorna za problem emisije ugljika i azota.

Grad je dao dozvolu da na protestima bude samo 25 traktora. Poljoprivrednici su skrenuli pažnju na važnost domaće hrane poput sira, krompira, povrća, voća proizvedenog u prirodi.

Everdin Kuibe iz sela Sibculo, izjavio je da od 1. oktobra protestuju protiv vladine politike kojom se smanjuje broj životinja na farmama za 50 posto kako bi se smanjila emisija ugljika i azota.

Jedna grupa poljoprivrednika je traktorima došla do aerodroma Eindhoven, ali je policija spriječila njihov ulazak na aerodrom.

Prema podacima Holandske organizaciji poljoprivrednika (LTO) izvoz sa gotovo 54.000 farme i drugih poljoprivrednih preduzeća u prošloj je godini bio vrijedan 90,3 milijarde eura. Međutim, iako je poljoprivreda kamen temeljac holandske ekonomije, taj se sektor krivi za onečišćenje i emisije, a aktivisti za prava životinja optužuju poljoprivrednike da drže previše životinja na svojim imanjima.

Neki od zahtjeva poljoprivrednika su da Vlada ne smanji broj životinja koje mogu držati i da “nezavisna komisija” mjeri emisije ugljika i azota na farmama. Savjetodavna komisija prošle sedmice je preporučila da Vlada otkupi stare i neefikasne farme kao način smanjenja emisije azota.