Dvadesetak studenata prosvjedovalo je pred Rektoratom Sveučilišta u Mostaru tražeći reguliranje i normalizaciju nastavnog procesa na ovoj obrazovnoj instituciji. Studenti kažu da je njihova malobrojnost na današnjem prosvjedu odgovor na zamjerke Sveučilišta da ne poštuju epidemiološke mjere.

Studenti su i danas tražili smanjenje cijena školarine u posebnim uvjetima rada, a pojedinci su zatražili i ostavke čelnih ljudi.

Za razliku od prvog studentskog prosvjeda kada se okupilo tristotinjak nezadovoljnih studenata, danas je pred Rektoratom Sveučilišta u Mostaru studenata bilo koliko i transparenata. Razlog su, navodi nam Mladen Tomić s Pravnog fakulteta, sve zamjerke upućene na njihov račun, da su politički motivirani, kao i da ne poštuju zdravstvene mjere. Prije izjave nam je ponovio da nije član nikakve stranke.

“Okupili smo se danas u manjem broju upravo zbog epidemioloških mjera. Naš prošli prosvjed, oni su ga prozvali političkim, rekli su da se nismo pridržavali epidemioloških uvjeta, evo ja sam i danas tu s maskom koja mi spada (popravlja masku). Nikakve komunikacije nije bilo, mi smo naše zahtjeve rekli, njih to ne zanima, samo su rekli da je naš prosvjed politički jer su dva organizatora u stranci. Ja sam s Pravnog fakulteta, naša referada je funkcionirala tako da se mi vani smrzavamo i dodajemo svoje stvari kroz prozor”, kazao je Tomić.

Studenti su i danas zatražili smanjenje školarina za četvrtinu, vraćanje izvođenja redovite nastave, poglavito u smjerovima poput strojarstva ili medicine, kojima je “živo” predavanje nemoguće nadomjestiti video linkom.

Lea Galić, organizatorica je današnjeg prosvjeda.

“Današnji prosvjed je isti kao i prošli, s istim ciljem se borimo za studentska prava. Ne želimo više šutjeti, mi smo ovdje da podržimo i ostale studente, da podignu glas i da se pobune, da slobodno djeluju jer nitko ne poštuje naša prava. Nadam se da ćemo nakon ovih prosvjeda nešto postići. Dolazimo u miru, želimo razgovarati i pokazati ljudima u kakvoj smo situaciji, kako se borimo i sa visokim školarinama i online predavanjima”, kazala je Galić.

Na prosvjedima su i danas bili mladi ljudi koji su članovi stranaka koje sudjeluju na izborima, međutim, držali su se postrani i nisu željeli da njihove izjave budu dovedene u kontekst sa, kako kažu, opravdanom studentskom borbom.

Podsjećamo, mostarski studenti su mirno prosvjedovali i 14. listopada tražeći ukidanje online nastave, smanjenje školarina za 25 posto, reorganizaciju i transparentnost Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, te digitalizaciju studentske službe.

Organizatori prosvjeda nisu dobili podršku Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

Iz Rektorata je ranije poručeno da se radi o “ispolitizovanim protestima”, kao i da se nastava odvija u kombinovanom modelu zbog nužnog provođenja epidemioloških mjera.