Poljoprivrednici i građevinski radnici pokernuli su danas protest vozeći sporo u kolonama širom Holandije jer su nezadovoljni vladinom politikom kada je riječ o smanjenju zagađenja okoline.

Saobraćajne službe upozorile su putnike na velike gužve, a policija je kažnjavala farmere koji su traktorima izašli na auto-put.

Policija je zatvorila glavni auto-put nedaleko od Amsterdama kada su poljoprivrednici izašli traktorima na ovu saobraćajnicu, prenio je AP.

Učesnici protesta kažu da žele da pokažu da su spremni da štite profesije od kojih žive i da ih ugrožavaju mjere za smanjenje zagađenja.

Mnogi građevisnki projekti obustavljeni su ranije ove godine kada je holandski sud odlučio da vladina politika izdavanja građevinskih dozvola predstavlja kršenje evropskih propisa o zagađenju.

Članovi Senata juče su usvojili zakon o smanjenju emisija gasa azotnog oksida. Među mjerama koje pogađaju poljoprivrednike su one zbog koji će morati da promijene način prehrane stoke.

Prema novom zakonu, koji je već usvojen u donjem domu parlamenta, maksimalna brzina na auto-putevima se smanjuje sa 130 na 100 kilometara na sat.